spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTComuna Roma se pregătește să își îmbrace hainele de sărbătoare pentru Ziua...

Comuna Roma se pregătește să își îmbrace hainele de sărbătoare pentru Ziua Satului Românesc

Comuna Roma din județul Botoșani se pregătește să își îmbrace hainele de sărbătoare pentru a onora Ziua Satului Românesc, care se va avea loc duminică, pe 24 septembrie. 

Manifestarea are ca scop promovarea valorilor culturale și tradițiilor din satele comunei Roma. Cu speranța de a deveni tradiție, Ziua Satului Românesc este sărbătorită, începând din 2020, în ultima duminică a lunii septembrie.

,,Sătucul” bunicii Anica

Seria activităților culturale este deschisă de către bunica Anica din satul Cotârgaci. Aceasta își lansează volumul ,,Sătucul meu”, care reprezintă o premieră pentru satul Cotârgaci, dar și pentru comuna Roma.

Volumul publicat de Editura Prospexi din Dorohoi include versuri scrise de Anica Ciornea, cea care și-a găsit, de-a lungul anilor, inspirație în peisajele pline de farmec, în ciclurile naturii și în modul de viață simplu al satului. Satului în care s-a născut, a copilărit și în care trăiește acum i-a servit bătrânei drept muză.

Evenimentul de lansare va avea loc duminică, 24 septembrie, începând cu ora 13:00, în Camera muzeală a Grădiniței cu program normal nr.3 Cotârgaci. Acesta va aduce laolaltă autorul și cititorii, prezentatori, editura. Aceștia vor avea ocazia să discute despre inspirație, publicare și întreaga poveste din spatele cărții. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

,,Vă invităm să vă alăturați nouă la acest eveniment, dedicat literaturii și promovării valorilor culturale locale, pentru a ne bucura împreună de lectură și momente artistice. Vom avea exemplare ale cărții disponibile pentru a primi autografe din partea autoarei”, au transmis organizatorii.

,,Arc peste timp” la Cotârgaci

Un alt eveniment din seria celor dedicate Zilei Satului Romanesc, de asemenea în premieră, pentru satul Cotârgaci și comuna Roma, este vernisajul expoziției de pictură cu lucrări ale lui Gheorghe Poenaru, intitulată „Arc peste timp”.

Prin acest vernisaj, care va avea loc duminică, 24 septembrie, de la ora 15:00, se sărbătorește nu numai arta, dar și bogăția și diversitatea vieții la țară. Lucrările lui Gheorghe Poenaru, din anii ’60 ai secolului trecut, captivează privitorii, prin culori vii sau temperate. Vernisajul va avea loc a Grădinița cu program normal nr.3 Cotârgaci.

Portretele realizare de Gheorghe Poenaru, expuse în număr mare în cadrul expoziției, captează esența, expresiile și trăirile oamenilor din diferite comunități rurale. Prin culorile și detaliile lor, acestea ne oferă o privire adâncă în sufletele oamenilor și în poveștile lor de viață. Artistul a căutat să transmită nu doar trăsăturile fizice ale subiecților săi, ci și povestea din spatele fiecărui chip. Aceste portrete sunt mărturii ale muncii grele, ale bucuriilor simple și ale caracterului puternic al celor care trăiesc la sat.

Cine a fost Gheorghe Poenaru

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Gheorghe Poenaru a fost un pictor al lumii rurale, un artist care a transpus frumusețea și autenticitatea vieții satului în tablouri cu o tematică diversă, aducând la viață peisaje pitorești, scene de viață simplă, tradiții și meșteșuguri artistice. Născut în satul Cotârgaci, comuna Roma, Gheorghe Poenaru (1927-1991), după absolvirea școlii primare în satul natal și a Liceului Pedagogic din Dorohoi, a urmat studii universitare și a fost licențiat în Istoria și teoria artei. A activat că redactor, critic de artă, scriind cronici de artă plastică, monografii, articole pe teme culturale.

,,Sfat la sat” cu autoritățile locale

Sub genericul „Sfat la sat”, Dialogurile „VIVAT ROMA” se vor desfășura tot pe 24 septembrie, de la ora 17:00, cu Masa Rotundă „Sustenabilitatea socială și economică a zonelor rurale”. La dezbateri vor fi prezenți primarul Mihai Asiminicesei, inginerul Cosmin-Florin Cîșlariu – viceprimar și inginerul Gheorghe Glodeanu-Bosâncean – expert fonduri europene, consilier în Consiliul local.

Tema aleasă reprezintă o preocupare majoră pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale, indiferent de mărimea acestora. Menținerea și îmbunătățirea calității vieții și asigurarea prosperității economice sunt obiective constante ale tuturor politicilor sociale și economice.

Sustenabilitatea în zonele rurale este în strânsă corelație cu agricultura durabilă și diversificarea economică. Acestea, la rândul lor, depind de amploarea și calitatea infrastructurii, accesul la serviciile de bază, finanțarea și resursele disponibile pentru agricultură, integrarea tehnologiei în agricultură și în alte sectoare rurale, implicarea activă a comunităților locale în procesul decizional.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.3 °
15.5 °
60 %
3.1kmh
4 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...