spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTPasiune pentru limbile clasice, concretizată în premii internaţionale (video)

Pasiune pentru limbile clasice, concretizată în premii internaţionale (video)

Pasiunea şi interesul pentru un anume domeniu dau naştere unor performanţe greu de egalat, dar în egală măsură, amplasează educaţia botoşăneană în vârful ierarhiilor într-un domeniu prea puţin exploatat.

Un cadru didactic botoşănean seamănă de ani de zile seminţele curiozităţii în minţile unor elevi care ajung să ocupe poziţii fruntaşe în concursuri „elitiste”.

De-a lungul anilor, profesorul Dorica Coca de la Colegiul Naţional AT Laurian a format zeci de generaţii de elevi în spiritul cunoaşterii limbilor vechi, iar unii dintre aceştia au ajuns în top. Ultimele rezultate de excepție au venit recent, în urma participării la concursuri internaționale care au avut loc la București și la Roma, Italia.

„Aceste premii înseamnă multă muncă”

Este vorba de premiul al III-lea la Olimpiada Internațională de Neogreacă care a avut loc recent în Capitală, obținut de Raluca Emima Vasilciuc, elevă în clasa a XI-G, și de participarea la Concursul Internațional de limba latină „Certamen Ciceronianum Arpinas”, care a avut loc în Italia, unde elevul Sebastian Michael Șaguna, din clasa a XII-a H, s-a calificat fiind unul dintre cei șase elevi români prezenţi în această competiţie.

„Aceste premii înseamnă foarte mult. Multă muncă, iar rezultatul încununează această muncă. Este vorba de participarea la Internațional la concursul Certamen Ciceronianum Arpinas, care a avut loc în Italia, în mai, unde s-a calificat elevul Sebastian Șaguna, din clasa a XII-a H de la Colegiul Național A.T Laurian. A fost o selecție foarte grea, de traducere a operei lui Cicero și de comentariu. S-au calificat şase elevi din România, printre care și Sebastian. El este  pasionat de limbile clasice, de limba latină în mod deosebit și este posibil chiar să meargă mai departe la limbile clasice în București. 

Cel de-al doilea rezultat este obținut de eleva Raluca Vasilciuc, clasa a XI-G, tot Colegiul A.T Laurian. A luat un premiul al III-lea la nivel internațional. Tocmai ne-am întors duminică de la București, acolo unde a avut loc Olimpiada Internațională. A adus un premiu județului, dar şi României, un premiu foarte important. Și Raluca este foarte pasionată de limba neogreacă, cea care se vorbește astăzi în Grecia”, a declarat profesor Dorica Coca.

„Acest premiu mă face foarte fericită”

Raluca Emima Vasilciuc a afirmat că premiul al treilea obținut la Olimpiada Internațională de Neogreacă înseamnă enorm de mult pentru ea.

„Acest premiu pentru mine înseamnă foarte mult deoarece se vede munca mea și cât am muncit ca să ajung aici. A fost mai bine ca data trecută. Anul trecut am fost calificată la Internațională, luând nota 10 la națională, la olimpiada de neogreacă și anul acesta am luat premiul III la internațională și acest lucru mă face foarte fericită. Întotdeauna mi-a plăcut această limbă și o consider foarte frumoasă. Au fost multe persoane în viața mea care m-au încurajat să continui să o învăț”, a declarat Raluca Emima Vasilciuc.

„Participarea la această competiție a însemnat culegerea roadelor muncii mele”

La rândul său, elevul Sebastian Michael Șaguna a afirmat că prezența sa printre cei șase elevi din România care au fost prezenți la Roma la Concursul Internațional de limba latină „Certamen Ciceronianum Arpinas” a fost ca o răsplată pentru munca de până acum.

„Participarea la această competiție a însemnat culegerea roadelor muncii mele, am muncit foarte mult ca să ajung la acest concurs internațional. M-am bucurat de toată experiența. A fost o experiență pe care aş repeta-o de nenumărate ori. M-am bucurat mult atât de proba de concurs care a durat cinci ore, cât și de vizitarea orașului Roma, mi se pare cel mai frumos oraș din lume.

Totul a început în clasa a X-a când am dat un test la latină cu doamna profesoară (n.r. Dorica Coca), pe care l-am terminat foarte rapid, iar de acolo totul a început pentru că doamna profesoară m-a remarcat și am început să vin la pregătiri pentru olimpiadă. Am avut rezultate bune și așa am ajuns la Roma, la Arpino la concursul internațional. Sigur, mi-ar plăcea să obțin un premiu la un concurs internațional anul acesta, de exemplu la concursul pe opera lui Horațiu, vreau să mă pregătesc și mai bine decât anul trecut și îmi doresc foarte mult să mă autodepășesc”, a declarat Sebastian Michael Șaguna.

Trupă de teatru antic unicat la nivel național

Profesorul Dorica Coca a ținut să precizeze că aceste rezultate au fost obținute cu mult sacrificiu, elevii făcând foarte multe ore de pregătire, de multe ori rămânând la școală după cursuri până spre seară.

Pe lângă neogreaca, această limbă modernă care se studiază în Botoșani doar la AT Laurian, profesor Dorica Coca a afirmat că la această unitate de învățământ coordonează și o trupă de dans grecesc, dar și o trupă de teatru Antic.

„Noi la Colegiul A.T Laurian, care este singura școală din Botoșani unde se studiază această limbă modernă, avem și o trupă de dans grecesc și pentru că avem pasiunea pentru limbile clasice, avem o trupă de teatru Antic, unicat la nivel național. Nu mai există nicăieri o trupă unde să se pună în scenă doar piese ale scriitorilor din Roma și Grecia antică. Muncesc foarte mult cu elevii, reușesc să le transmit pasiunea mea probabil și atunci devin și ei foarte interesați și pasionați de ceea ce predau eu”, a conchis profesor Dorica Coca.

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.6 ° C
12.6 °
8.2 °
81 %
1.2kmh
2 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
22 °
sâm
21 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...