spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTProtest la Penitenciarul Botoșani! Sindicaliștii au pichetat sediul unității (video)

Protest la Penitenciarul Botoșani! Sindicaliștii au pichetat sediul unității (video)

Sindicaliștii din cadrul Penitenciarului Botoșani au pichetat, astăzi, sediul unității de detenție în semn de protest față de nesoluționarea de către guvernanți a problemelor cu care se confruntă angajații din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Acțiunea, la care au participat doar acei lucrători care nu erau în turele de serviciu, a dat startul unor proteste mai ample, care vor fi organizate începând de săptămâna viitoare. Sindicaliștii au notificat deja conducerea unității și spun că vor refuza să mai presteze ore suplimentare.

Legea salarizării unice nu a fost aplicată în totalitate

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației Polițiștilor de Penitenciare (FPP), Răzvan Chilărașu, sindicatele dezaprobă măsurile de austeritate anunțate de guvern, desființarea posturilor de șefi de birou, neplata muncii suplimentare și a celei prestate în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale. Acțiunile de protest vin în contextul în care Legea salarizării unice nu a fost aplicată în totalitate, iar măsurile de austeritate anunțate de guvern se suprapun pe o lipsă acută de personal.

Din acest motiv, cele trei federații reprezentative la nivelul sistemului penitenciar – Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) și Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) – au făcut front comun, astfel de acțiuni de protest fiind organizate în toate unitățile de detenție din țară. Asta pentru că, spun sindicaliștii, au fost mințiți de către Guvernul României, care a promis că la prima rectificare bugetară din acest an vor vor pune în aplicare integral Legea salarizării ((L157/2017) pentru întreg personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar toate acestea au rămas doar la nivel de promisiuni.

„Nemulțumirile sunt legate și de legea austerității bugetare, aflată deja în transparență decizională, lege care prevede ceva măsuri fiscale care ne vizează și pe noi, familia ocupațională din sistemul de apărare prin radierea unor posturi de conducere de șef birou, care ar crea o breșă între middle management și top management. Ce nu cunosc ei este că la noi în sistem, sistemul din penitenciar sau al poliției, al armatei, este organizat pe baza unei ierarhii organizatorice. Mai mult decât atât, această lege prevede plafonarea unor sporuri și reducerea personalului, în condițiile în care sistemul penitenciar se confruntă deja cu un deficit pe 5.000 de polițiștii de penitenciare și cu greu ne executăm misiunile”, a spus Răzvan Chilărașu, prim-vicepreședintelui Federației Polițiștilor de Penitenciare (FPP), care crede că prin aceste măsuri Guvernul nu face altceva decât să îngenuncheze sistemul penitenciar.

„Au anunțat un plan de măsuri care ne afectează pe ore suplimentare, pe sporuri, și ne afectează salarial”

La rândul lor, angajații din penitenciar acuză că măsurile anunțate de guvern îi vor afecta atât în plan uman, întrucât toți angajații au familii, dar și în plan profesional, întrucât nu-și vor mai putea desfășura activitățile în condiții normale de muncă.

„În primul rând ne afectează pentru că nu au aplicat Legea salarizării, care este în vigoare și care ne-au prelungit-o cu doi ani. În 2023 ne-au dat niște grile care trebuiau să ni le dea de acum doi ani. Mai mult decât atât, au anunțat un plan de măsuri care ne afectează pe ore suplimentare, pe sporuri, și ne afectează salarial”, a spus inspectorul Adrian Abălașei. Prin urmare, sindicaliștii vor refuza să mai efectueze ore suplimentare, peste plafonul de 180 de ore/an.

Protestul ar putea genera probleme grave

Refuzul de a mai presta ore suplimentare ar putea genera probleme destul de grave. Refuzând să intre în ture, serviciile de pază nu vor mai putea fi asigurate în regim normal. În plus, s-ar putea ajunge la blocarea vizitelor aparținătorilor persoanelor încarcerate, neasigurarea plimbărilor, neasigurarea deplasării deținuților la punctele de lucru, ori neprezentarea la instanțe a deținuților care au afaceri judiciare.

Sindicaliștii cer în primul rând aplicarea în integralitate a Legii unice de salarizare (Legea 153/2017) pentru sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, exceptarea Sistemului penitenciar de la aplicarea prevederilor Legii austerității, deblocarea tuturor posturilor vacante și încadrarea acestora pentru a reduce deficitul de personal și desfășurarea în condiții de siguranță pentru personal a misiunilor operative, dar și actualizarea tuturor drepturilor stabilite prin lege pentru personalul din sistemul penitenciar.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...