miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocal BTStații de carburanți închise de comisarii de mediu. S-au aplicat și nouă...

Stații de carburanți închise de comisarii de mediu. S-au aplicat și nouă amenzi

Șapte stații de distribuție a carburanților, care funcționau în județ fără autorizație de mediu, au fost închise de comisarii Gărzii Naționale de Mediu. Măsurile au fost dispuse în urma unor controale făcute în teren în ultimele trei săptămâni.

Potrivit Cristinei Kashyap, șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, verificările au avut în perioada 31 august -22 septembrie a.c. când reprezentanții instituției au controlat 21 de stații de distribuție carburant, gaz petrolier lichefiat și gaz natural comprimat.

„S-au încheiat un număr de 21 note de constatare prin care s-au dispus un număr de 60 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. S-au aplicat un număr de 22 sancțiuni – 9 amenzi în cuantum de 240.000 lei și 13 avertismente. Pentru șapte amplasamente s-a dispus măsura interzicerii funcționării fără autorizație de mediu pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului, conform art 14 din OUG 195/2005 privind protecția mediului”, a mai arătat Cristina Kashyap.

Reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani spun că desfășurarea activităților existente și începerea activităților noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizației de mediu, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului. Totodată, activitatea de comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule, cod CAEN 4730-rev. 2 (cod CAEN 5050-rev) necesită autorizație de mediu.

Tragedie petrecută la Crevedia

Mai multe explozii au avut loc pe 26 august a.c., la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. Cinci persoane au murit. Una dintre acestea, din cauza unui infarct, nu în urma unor arsuri. 58 de persoane s-au prezentat în total la spital. Autoritățile au activat Mecanismul European de Protecție Civilă – 12 răniți, transferați în spitale din Italia, Belgia, Germania și Austria. Parchetul General a preluat dosarul tragediei din Crevedia. Și DNA a deschis un dosar penal în urma exploziilor.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, și a avut în 2022 o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei. De altfel, membrii familiei Doldurea sunt implicați în mai multe societăți care desfășoară activități în acest domeniu. Societatea avea două stații de distribuție GPL și în municipiul Botoșani, una pe strada Pacea (n.r. – care a fost închisă de anul trecut), iar cealaltă pe strada Ion Pillat, lângă fostul cinematograf „Luceafărul”, aceasta din urmă fiind pusă sub sechestru în cadrul anchetei penale.

Serie de controale cerute la nivel naţional

În urma tragediei, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Guvernul și ministrul Afacerilor Interne au emis mai multe ordine privind desfășurarea activității de inspecție și control la stațiile de distribuție carburant, gaz petrolier lichefiat și gaz natural comprimat, verificările urmând să se încheie la finele lunii viitoare. Prin urmare, toate stațiile de profil și firmele care desfășoară astfel de activități vor fi verificate de echipe mixte constituite din reprezentanții a 11 instituții.

La controale participă Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, Agenția Teritorială a Autorității Rutiere Române, Inspectoratul Teritorial de Muncă, CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A), Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava, Biroul Vamal de Interior Botoșani, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Iași și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
16.6 °
48 %
4kmh
88 %
mie
16 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
17 °
Dum
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot ăsta rămâne cel mai bun sistem antifurt la români. Mai ales că e și ieftin.

EDITORIAL

O vorbă înțeleaptă, larg răspândită, spune că gusturile nu se discută. Sunt întru totul de acord că deosebirile structurale care există între oameni afectează...

EPIGRAMA ZILEI

Au plecat toți în vacanță Chiar de nu și-au fixat ruta, Au lăsat în schimb, în clanță, Un bilet : NEAM DUS CU PLUTA !   Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...