spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTJandarmi bătăuşi condamnaţi cu repetiţie

Jandarmi bătăuşi condamnaţi cu repetiţie

Doi subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au fost condamnați definitiv la închisoare cu suspendare după ce l-au bătut pe un tânăr în dubă, dar și la Poliția municipiului Botoșani.

Bogdan Ciotir s-a ales cu o pedeapsă de un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă și fals intelectual, iar Ioan Asăvoae la un an și cinci luni de închisoare cu amânare pentru complicitate la purtare abuzivă. Ambii vor beneficia de un termen de supraveghere de doi ani și au fost obligați să plătească în solidar suma de 4.000 lei, către tânărul bătut, cu titlu de daune morale.

Alte cinci persoane care au fost trimise în judecată în acest dosar au fost achitate de magistrați, după ce au fost acuzate de complicitate la purtare abuzivă. Hotărârea definitivă a fost pronunțată pe 15 septembrie a.c., în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava.

Jandarmi chemaţi pentru un grup de scandalagii

Potrivit documentelor aflate la dosar, în noaptea de 27 spre 28 mai 2018, unul dintre echipajele mobile ale IJJ Botoșani a fost format din inculpații plutonier major Ioan Asăvoae (conducător echipaj), plutonierul Bogdan Constantin Ciotir (sergent major la acel moment) și încă trei jandarmi.

Aproape de miezul nopții, acestora li s-a solicitat sprijinul de către o patrulă de ordine publică formată din dintr-un polițist (inculpat în dosar) și un alt polițist (martor în dosar), pentru a legitima și eventual a lua măsuri legale față de mai mulți tineri care consumau băuturi alcoolice pe strada Sucevei din municipiul Botoșani, undeva în fața unei săli de jocuri electronice. Imediat ce au ajuns, jandarmii i-au legitimat pe cei care făceau gălăgie, însă unii dintre tineri au încercat să fugă sau să se baricadeze în interiorul autoturismelor parcate. Din acest motiv, s-a trecut la imobilizarea lor, unul dintre protagoniștii fiind încătușat. Doi dintre scandalagii au fost băgați în duba jandarmeriei, iar ceilalți au fost conduși la sediul Poliției municipiului Botoșani de echipajele de poliție.

Tineri bătuţi în dubă

După ce duba jandarmeriei s-a pus în mișcare, cei doi tineri ar fi fost loviți de subofițeri, iar când au ajuns la Poliția municipiului Botoșani au fost introduși în camera de instruire a agenților. Aici, unul dintre tineri, A.C.I., le-ar fi reproșat jandarmilor că l-au lovit, iar atunci Ioan Avăsoae l-ar fi lovit din nou, agresiunea petrecându-se chiar sub ochii unui polițist.

Ulterior, A.C.I  a obținut un certificat medico-legal, care a evidențiat mai multe echimoize. Altfel spus, tânărul era plin de vânătăi. A urmat o plângere penală, iar jandarmii din echipaj și polițistul care a asistat la incidentul violent au fost chemați la audieri.

Agresiune confirmată de anchetă

Ancheta inițiată a confirmat agresiunea, un rol important jucând imaginile de la sistemul de supraveghere video montat în Poliția municipiului Botoșani, mărturiile tinerilor care au fost conduși la sediul poliției, dar și certificatul medico-legal.

„În perioada în care victima A.C.I s-a aflat în custodia organelor de ordine publică (jandarmi și polițiști) în interiorul Poliției municipiului Botoșani, în noaptea de 27/28 mai 2018, asupra acesteia s-au exercitat violențe de către inculpații plutonierul major Ioan Asăvoae și plutonierul Bogdan Constantin Ciotir, în prezența a doi inculpați achitaţi în dosar, respectiv un plutonier major și un agent șef de Poliție, acesta din urmă neintervenind în stoparea agresiunii așa cum prevede art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române care prevede că <<poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu și a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenta unei infracţiuni flagrante, precum și pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente>> (n.r. – în cazul de faţă purtarea abuzivă a jandarmilor)”, au arătat anchetatorii.

În seara asta eu sunt Dumnezeul tău!”

„Cât polițistul stătea la masă și completa procesul-verbal, Bogdan Constantin Ciotir și Ioan Asăvoae, în timp ce îmi spuneau că sunt șmecher, m-au trântit la pământ, în fața unui fișet metalic și m-au lovit cu pumnii și picioarele peste tot corpul, după care, m-au ridicat și m-au pus pe un scaun în fața polițistului care nu a schițat niciun gest și nu le-a spus să se oprească, deși a văzut toată agresiunea. După ce m-au pus pe scaun, Ioan Asăvoae a ieșit, iar Bogdan Constantin Ciotir a continuat să mă lovească, inițial cu piciorul în partea stângă a feței, trântindu-mă la pământ, iar apoi m-a lovit de circa 30 de ori după cap, în zona occipitală, spunându-mi ‹În seara asta eu sunt Dumnezeul tău!› ca răspuns la rugămințile mele de a înceta că există un Dumnezeu”, a declarat în anchetă A.C.I..

Poveste confirmată de martor

Varianta a fost confirmată și de celălalt tânăr care a fost condus și el la sediul Poliției municipiului.

„Constantin Bogdan Ciotir a început a-l lovi cu pumnul de foarte multe ori pe Cătălin Ioan A. în zona capului și a trunchiului (coaste) (…). În momentul în care victima i-a spus că există un Dumnezeu, Ciotir i-a replicat ‹Eu sunt Dumnezeul tău în seara asta!› și a început a-l lovi și mai tare pe A.C.I. Ioan Asăvoae mi-a spus să întorc capul și să mă uit pe fereastră, iar în momentul în care eu am refuzat întrebându-l de ce îl lovesc, Asăvoae a început a mă lovi cu pumnul în zona feței. Îmi aduc aminte că la un moment dat în cameră au intrat alți doi jandarmi, unul dintre ei gras și chelios, care au văzut cum A.C.I. era lovit de Ciotir, dar nu au luat nicio atitudine, doar uitându-se”, a spus cea de-a doua victimă.

Doar că aceste mărturii nu au fost singurele pentru că în anchetă a mai fost audiat un subofițer jandarm, martor la cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani, dar și alți tineri care făceau parte din grupul condus la poliție.

Jandarmi condamnaţi pentru un incident similar

În februarie 2021, cei doi jandarmi au mai fost condamnați definitiv de instanțele militare pentru un incident asemănător. Atunci, cei doi au fost inculpați alături de alți colegi, după ce pe 3 iunie 2018 au luat un tânăr care tulbura ordinea publică în municipiu și l-au dus la sediu, dar pe traseu tânărul a fost agresat în duba jandarmeriei.

În urma incidentului de atunci, Bogdan-Constantin Ciotir a fost găsit vinovat pentru purtare abuzivă și fals intelectual, iar instanța i-a stabilit o pedeapsă rezultantă de un an și șase luni de închisoare. La rândul lui, Ioan Asăvoae, a primit o condamnare de un an și două luni închisoare pentru complicitate la purtare abuzivă. Ambii s-au pensionat între timp.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer senin
10.6 ° C
10.6 °
7.7 °
72 %
1.1kmh
1 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...