vineri, mai 24, 2024
AcasăLocal BTTuneluri seculare în inima oraşului

Tuneluri seculare în inima oraşului

Municipiul Botoșani se bucură de o parte nevăzută a orașului. Catacombele de sub oraș reprezintă una dintre cele mai misterioase vestigii medievale din nordul Moldovei cărora li s-au confirmat existența în urma unei recente scanări.

Primăria Municipiului Botoșani a scanat misterioaselor tuneluri care se întind pe o lungime de câţiva kilometri sub infrastructura oraşului. Sunt tuneluri medievale vechie de aproximativ 400 de ani și care sunt dispuse unele sub altele, pe trei niveluri, până la o adâncime de peste 15 metri. Acestea erau folosite drept depozite de mărfuri pentru negustori, dar și refugiu din calea invaziilor tătărești.

,,În momentul de față este un proiect transfrontalier în derulare la care lider este Primăria Municipiului Botoșani, împreună cu autoritățile din Ucraina, proiectul se numește ,,Back to our common roots- ,,Întoarcere la rădăcinile noastre comune”. În acest proiect s-a făcut o scanare prin folosirea mijloacelor noi prin care am putut observa părțile care au mai rămas din aceste beciuri. Pentru a vedea pe ce suprafaţă se întind şi unde duc aceste tuneluri, Primăria Botoşani a comandat o scanare profesională şi, totodată, o cercetare amănunţită a catacombelor”, a explicat Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură.

Unele tuneluri au fost distruse

Reţeaua de tuneluri a fost descoperită în anii comunismului, atunci când s-au dărâmat casele din cartierele vechiului târg pentru a fi construite blocuri muncitoreşti. În acest context, multe dintre tuneluri au și fost distruse.

,,Când s-a făcut intervenția, s-a distrus o parte din Centrul Istoric, acesta avea o altă configurație. De pildă, partea de la Calea Națională erau construcții similare și au fost distruse pentru a se face deschiderea Căii Naționale. Părți din ele au mai rămas, dar unele dintre ele au fost distruse. De exemplu, este unul care are peste 30 de metri, mai sunt porțiuni, dar sunt rupte pentru că s-au făcut intervenții. Ele aveau o anumită corespondență, au anumite trasee, dar la un moment dat s-au surpat, s-a intervenit și s-au distrus”, a spus Dănuț Huțu.

Exploatarea turistică a beciurilor

Dănuț Huțu ia în calcul valorificarea tunelurilor și din punct de vedere turistic, iar în acest sens va propune primăriei reabilitarea legendarelor catacombe de sub municipiul Botoșani. Momentan, acestea pot fi vizitate doar virtual. Totodată, directorul spune despre construcțiile subterane că s-ar întinde pe o suprafață mult mai vastă, dar încă nu au fost studiate în întregime.

 

,,Noi am creat o hartă a acestor beciuri și poate, în viitor, dacă primăria va avea bani sau va găsi resurse, o parte din ele putem să le reabilităm, să fie vizitabile. În momentul de față nu există siguranța ca cineva să meargă acolo. La finalul proiectului noi vom avea obligația să asigurăm sustenabilitatea proiectului prin alte proiecte, iar propunerea noastră va fi ca parte din aceste beciuri să fie reabilitate pentru a fi valorificate din punct de vedere turistic”, a mai adăugat Huțu.

Beci transformat în muzeu 

Până la sfârșitul anului, botoșănenii vor putea vizita și Muzeul Multimedia Transfrontalier al Diversităţii Culturale. Muzeul Multimedia este parte din proiectul „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” și a fost implementat de Liderul de parteneriat, Primăria Municipiului Botoșani, alături de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani.

,,Muzeul va fi la subsolul unei clădiri din Centrul Vechi, este un muzeu atipic. Nu este un spațiu foarte mare, dar este un spațiu neconvențional și va fi o noutate pentru ceea ce însemnă astfel de muzee în România. Primăria estimează că termină proiectul până la 31 decembrie”, a declarat directorul Direcției Județene de Cultură.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
15.5 °
12.2 °
77 %
0.9kmh
100 %
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
14 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când se face, trebuie făcut la amiază, să vadă toată lumea.

EDITORIAL

După Gala Superscrieri în care au fost premiați ziariștii, o jurnalistă a găsit curajul de a spune public că un fost coleg a violat-o....

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...