spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTUn fost polițist botoșănean și-a transformat casa în muzeu

Un fost polițist botoșănean și-a transformat casa în muzeu

Un fost polițist botoșănean și-a transformat locuința într-un adevărat muzeu etnografic și numismatic. Casa lui Ion Siminicianu din Corni a devenit tot mai cunoscută în ultimul timp atât la nivel local, cât și național.

Ion Siminicianu este colecționar de obiecte din folclor de când se știe, dar odată cu pensionarea a avut timpul necesar pentru a se dedica pasiunii sale. Căsuța sa din Corni este înțesată cu elemente de port popular, țesături de interior, obiecte de uz casnic și gospodăresc sau decorații curente, precum și rarități din Sistemul Național de Decorații, brevete ale acestora.

Totodată, în muzeul lui Ion Siminicianu se mai regăsesc distincții curente și rarități acordate de către Biserica Ortodoxă Română, medalii cu tema creștinism, ustensile de uz liturgic, straie preoțești, uniforme militare, baionete, numismatică, monede și bancnote curente și rarități.

,,De mic mi-a plăcut istoria și am fost atras de lucrurile vechi”

Pasiunea pentru colecționarea obiectelor vechi a luat naștere din bucuria pe care i-a adus-o cercetarea istorie. Însă doar după pensionare a putut aloca timpul necesar pentru a pune bazele unei adevărate colecții muzeale.

,,De mic mi-a plăcut istoria și am fost atras de lucrurile vechi, dar când spui vechi nu e de ajuns, trebuie să mai aibă și ceva valoare, să fi aparținut unui strămoș, unei persoane cunoscute, unui sătean, unei rude, ca să cinstim și memoria înaintașilor și frumosul în sine. Dacă nu suntem cu tradițiile în suflet, nu suntem pe cale cea bună. Sigur, răspunsul poate fi mult mai vast”, povestește colecționarul Ion Siminicianu.

Scoarță de peste 100 de ani

Toate obiectele din muzeul lui Ion Siminicianu au o vechime impresionantă, de la o scoarță care are peste 100 de ani la documente sau decorații care aniversează câteva sute de ani.

,,Deasupra se vede scoarța datată 1904, textilele astea nu au o viață atât de lungă, dar asta e bine păstrată, are mult peste suta de ani. Cât privește documentele putem zice, fără să greșim prea mult, de ordinul sutelor de ani”, a spus colecționarul.

Anul acesta, colecția din Corni a fost pe harta evenimentului ,,Noaptea Muzeelor la Sate”, iar de acum poate fi găsită pe Google Maps de cei dornici să o viziteze. Aproximativ 100 de vizitatorii au trecut pragul căsuței cu ocazia nocturnei muzeale rurale.

,,Au venit cei de la ,,Noaptea Muzeelor la Sate” și au plasat locația pe Google Maps, până acum nu era. Ca să nu mai vorbesc că a făcut filmare și a zis că luna care vine face un tur virtual”, a declarat Ion Siminicianu.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...