Penitenciarul Botoşani derulează, în perioada septembrie – noiembrie 2023, o campanie adresată persoanelor private de libertate vizând creșterea nivelului de conștientizare a diversității interculturale, cu accent pe persoanele de etnie romă și alte categorii cu risc de excluziune socială, în cadrul proiectului „Correctional”.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
O primă activitate a avut loc vineri, pe 6 octombrie a.c., astfel dezbateri având loc în toate unitățile de detenție care sunt partenere în cadrul programului „Correctional”.
Campania „Toleranţă ZERO pentru discriminare” include o serie de activităţi destinate persoanelor în custodie, cum ar fi difuzarea unui film documentar despre discriminare, film realizat împreună cu deţinuţii unuia dintre penitenciarele participante. De asemenea, persoanele private de libertate au primit diverse materiale informative şi cu scop de promovare a mesajului campaniei, de la pliante, broşuri la şepci şi tricouri.
Filmul şi mesajul principal al campaniei sunt dezbătute în cadrul unor întâlniri eveniment cu experţi în comunicare, asistenţi sociali, specialişti în reintegrare socială, psihologi, reprezentanţi ai diverselor culte religioase şi reprezentanţi ai unităţilor de deţinere, având un rol educativ şi de conştientizare, în cadrul lor fiind discutate teme relevante cu privire la ce înseamnă discriminarea şi cum se poate manifesta aceasta, creşterea toleranţei şi atitudinea potrivită în situaţii de discriminare.
Seria de manifestări a fost fundamentată printr-un un demers de cercetare, documentare şi evaluare iniţială, pentru a identifica nevoile specifice minorităților din sistemul penitenciar și din sistemul de probaţiune, cu accent pe persoanele de etnie romă și alte categorii cu risc de excluziune socială.
Campania, care-și propune să stimuleze deschiderea către comunicare, atitudine tolerantă şi conciliantă, atât de necesare reinserției sociale după finalizarea pedepselor privative de libertate, este finanţată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”, fiind implementată, în toamna aceasta, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la nivel naţional, în şapte unităţi penitenciare pilot.