spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTMoaștele Sfântului Andrei Criteanul au ajuns la Iași (video)

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul au ajuns la Iași (video)

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul au fost aduse la Catedrala Mitropolitană din Iași miercuri seară, în jurul orei 19.00.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolit de Arkalochori Kastelliou și Viannou în Arhiepiscopia Cretei (Patriarhia Ecumenică), conduce delegația care a adus cinstitele moaște la Iași.

Moaștele marelui imnograf Andrei Criteanul au fost primite de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, de Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul și de miile de credincioși prezenți la catedrala ieșeană. IPS Teofan a făcut referire la capodopera Sfântului Andrei, Canonul Mare.

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul„«Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă» este strigătul credincioșilor de aici și de pretutindeni rostit în cinci seri din Postul Mare cu nădejdea că Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor alcătuite de Sfântul Andrei, se va milostivi asupra noastră, ne va dărui duh de pocăință, duh de cugetare smerită, putere de ne recunoaște păcatele, de a nu judeca păcatele altora și, mai presus de toate putere ca mintea, sufletul, inima noastră să se întoarcă mai adânc și mai statornic către Dumnezeu”.

Mitropolitul Andrei de Arkalochori a spus că a venit „cu multă bucurie” din nou la Iași, oraș pe care l-a numit un „centru spiritual și cultural al Ortodoxiei” unde „s-au întâlnit de foarte multe ori popoarele dreptcredincioase ale românilor și grecilor, în atmosfera culturală a Balcanilor”.

Ierahul grec a subliniat că momentul de miercuri seară a reprezentat o întâlnire între doi mari sfinți ai Bisericii, care s-au mai revăzut „în Duh” la Ierusalim, pentru că amândoi au primit acolo tunderea în monahism, dar și la Constantinopol, unde moaștele Sf. Parascheva au stat veacuri, iar Sf. Andrei a primit darul preoției și al arhieriei.

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul vor fi așezate lângă cele ale Sfintei Parascheva

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul vor fi așezate lângă cele ale Sfintei Parascheva. Acestea vor putea fi cinstite până la începutul săptămânii viitoare. Moaștele sale sunt aduse la Iași în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.

Joi seara, de la ora 19.00-23.00 va avea loc Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Apostol Andrei. Se va marca astfel aducerea sfintelor sale moaște la Iași (în Catedrala Mitropolitană).

Pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30. Pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită și pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Iaşi în mai multe locaţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...