spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTO tânără studentă a renunţat la munca de birou pentru „a pilota”...

O tânără studentă a renunţat la munca de birou pentru „a pilota” utilaje agricole moderne

O tânără studentă botoșăneancă a renunțat la munca de birou pentru a „pilota” utilajele agricole moderne, în ferma zootehnică și vegetală a familiei.

Este vorba despre Andreea-Oana Arnăutu, în vârstă are 20 ani, și este studentă la Facultatea de Agricultură USV Iași, în anul I, specializarea Ingineria și managementul afacerilor agricole. Este din comuna Călărași, județul Botoșani, acolo unde se află și ferma pe care o administrează împreună cu familia, 400 de hectare de teren agricol, 50 hectare pășune, bovine pentru carne din rasa Charolaise și ovine din rasa Suffolk, Karakul, carabașe, un efectiv de aproximativ 500 animale.

𝗔𝗴𝗿𝗶𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮- 𝗹𝗼𝘇𝘂𝗹 𝗰𝗮̂𝘀̦𝘁𝗶𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿 al familiei

,,Exploatăm o fermă de circa 50 hectare pășune și 400 de hectare de teren agricol, unde cultivăm porumb, rapița, floarea-soarelui, grâu și câteva hectare de lucernă, reprezentând o parte de hrană pentru animale, respectiv bovine pentru carne din rasa Charolaise și ovine din rasa Suffolk, Karakul și carabașe, undeva la un efectiv de 500 animale.

Ferma noastră s-a dezvoltat treptat cu animalele, teren și utilajele agricole, iar pe parcursul anilor ne-am implicat și noi copiii, mai precis eu și fratele meu, Claudiu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, în prezent inginer agronom. Eu de mică am fost înconjurată de animale și utilaje, iar treptat am prins drag de tot ceea ce înseamnă agricultură, unde fac totul cu plăcere, de aceea am ales să urmez și studiile la această Facultate’’, spune tânăra studentă.

𝗠𝗮̂𝗻𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗮𝗽𝘁𝗮̆ 𝗮 𝘁𝗮𝘁𝗮̆𝗹𝘂𝗶 𝗹𝗼𝗿

Tânăra urmează pașii fratelui său pentru că vrea să ducă tradiția mai departe. ,,Nu mă văd făcând altceva și am gânduri mari pentru viitor, fiind o afacere profitabilă dacă muncești pentru aceasta. Da, sunt implicată fizic alături de familia mea, forța de muncă fiind foarte greu de găsit, am învățat pe parcursul anilor, iar de ceva ani știu să folosesc în mare parte toate utilajele, dezvoltând o pasiune pentru acestea și devenind împreună cu fratele meu mâna dreaptă a tatălui nostru.

Pentru a reuși într-un domeniu, indiferent care ar fi, nu poți reuși fără încredere, muncă și pasiune. Agricultura este un domeniu pe care îl recomand cu încredere tinerilor, fiind o experiență frumoasă și totodată de viitor pentru că, din acest domeniu ne hrănim cu toții, iar agricultura și zootehnia nu vor dispărea niciodată, indiferent de vremuri. Bineînțeles, cu voință poți porni și de jos ca mic fermier, prin accesarea anumitor fonduri europene destinate, viitorul agriculturii fiind în mâinile tinerilor fermieri’’, mai adaugă Andreea.

Utilaje și echipamente de ultimă generație

La subiectul tehnologizate în ferma de la Călărași, familia Arnăutu se orientează mereu spre utilaje și echipamente necesare pentru a lucra cât mai ușor.

,,Ne place să încercăm diferite metode în pregătirea terenului, însămânțarea și erbicidarea plantelor, până o găsim pe cea mai eficientă, bineînțeles dacă la acestea contribuie și vremea favorabilă’’, mai menționează aceasta. Când vine vorba de animale, în trecut familia Arnăutu s-a ocupat și cu ovinele de lapte, dar de ceva ani buni s-au orientat spre cele de carne și instalarea gardurilor electrice pentru acestea.

,,O mare parte din an, gardurile electrice oferă și posibilitatea unei parcelări simple și rapide a oricărui perimetru, fiind un mare avantaj pentru noi când vine vorba de forța de munca care este greu de găsit și timpul ce trebuie alocat animalelor”, a încheiat Andreea-Oana Arnăutu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...