spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTScriitorul Gellu Dorian a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului...

Scriitorul Gellu Dorian a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani (video)

Vineri, 13 octombrie, cunoscutul scriitor Gellu Dorian a avut parte de o aniversare deosebită la împlinirea vârstei de 70 de ani. Într-un cadru festiv, a primit însemnele de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

Alături de Gellu Dorian au fost membri ai familiei, prieteni, zeci de scriitori, dar și botoșăneni care au dorit să îi fie aproape. La eveniment au participat viceprimarul Liviu Toma, consilierul local Marcel Maxim și Iustina Irimia-Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani.

,,Unul dintre cei mai importanți poeți ai generației 80”

Președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România a ținut laudațio pentru acordarea Titlului de Cetățean de Onoare.

,,Astăzi ne vom întreba cine este Gellu Dorian? Cine este Gellu Dorian? Este un poet important, unul dintre cei mai importanți poeți ai generației 80. Trăitor în ținutul Botoșanilor, și nu trebuie să mai amintim aici cine a plecat din Botoșani și cine a marcat cultura națională. Dar ce mai este Gellu Dorian? Un prozator remarcabil, valoare recunoscută inclusiv prin prezența pe lista scurtă de nominalizați pentru Premiul Național de Proză ”Ion Creangă”, a spus Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România.

După un discurs emoționant în care i s-au reiterat meritele și contribuțiile în cultură, Cassian Maria Spiridon a încheiat prin a spune că ,,Gellu Dorian este o adevărată instituție prin faptele culturale realizate și inițiate. Toate acestea îndreptățesc cu asupra de măsură acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, titlu care onorează ambele părți. Felicitări și La mulți ani, Gellu Dorian!”.

,,Să fiu sincer, nu mă așteptam să fiu onorat cu acest titlu”

În lipsa lui Cosmin Andrei, viceprimarul Liviu Toma i-a înmânat Diploma de Cetățean de Onoare și Hotărârea Consiliului Local în cadrul Recitalurilor Revistei Hyperion. Inițiativa i-a aparținut scriitorului Nicolae Corlat, consilierului local Marcel Maxim și a primarului Cosmin Andrei, la sfârșitul lunii septembrie fiind votată în plenul Consiliului Local.

Gellu Dorian, emoționat de cuvintele frumoase, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, dar și-a mărturisit și surprinderea pentru titlul primit.

”Să fiu sincer, nu mă așteptam, după ultimele evenimente, de la pandemie încoace, să fiu onorat cu acest titlu la care mulți botoșăneni râvnesc și pe care mulți botoșăneni îl merită, dar și alți cetățeni din alte zone, precum poeți care au fost aici, la Botoșani, laureați și au primit acest titlu de Cetățean de Onoare”, a transmis Gellu Dorian.

Lui Gellu Dorian i-au fost recunoscute meritele mai întâi la Iași. În 2022, a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

Partea a doua a serii a fost dedicată Recitalurilor Revistei ”Hyperion”. Astfel, poeții invitați au citit din creațiile lor. Printre aceștia se numără Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Tudor, Leo Butnaru, Adi Cristi, Ioan Pintea, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Paul Gorban, Remus Octavian Câmpan, Radu Voinescu, Alexandru Ovidiu Vintilă, Virgil Mihaiu, Nicolae Corlat, Dumitru Necșanu, George Luca, Cristina Șoptelea, Ciprian Manolache, Mircea Oprea, Vlad Scutelnicu, Ovidiu Petcu, Cezar Ciobîcă, Mihai Babei, Gabriel Alexe și Gellu Dorian.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
7.9 ° C
10.6 °
7.2 °
91 %
2.1kmh
51 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...