spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Uzina electrică

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Uzina electrică

Uzina electrică a fost construită în jurul anului 1906 şi coincide cu perioada de modernizarea a municipiului Botoşani. Situată pe Calea Naţională nr. 36 clădirea a fost construită în locul unui generator ce producea energie pentru oraş.

De acest imobil se leagă numele inginerului Anghel Saligny. Aceasta s-a implicat în realizarea construcţiei, care avea să devină monument.

Şase ani mai târziu, uzina electrică a fost dată spre folosinţă judeţului, fiind una dintre cele mai puternice din nordul Moldovei. Botoşaniul a devenit astfel un oraş modern, atunci fiind realizată şi canalizarea oraşului, iluminatul electric, pavarea străzilor.

Un aspect diferit al acestui monument este că în interior există o hartă ce cuprinde traseul iluminatului stradal şi al clădirilor alimentate cu energie electrică.

Uzina electrică este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice

Fosta „Uzină electrică” a municipiului Botoșani a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice în 2015. Situat în Calea Națională nr. 36, imobilul cuprinde clădirea cu o amprentă la sol de 850 de metri pătrați și un teren intravilan în suprafață de 1.356 metri pătrați.

Clădirea a aparținut după 1989 societății Servicii Energetice Moldova S.A. și a fost scoasă la licitație de lichidator pentru recuperarea unor datorii ale societății de servicii energetice. CJ a decis încă din vara anului trecut să-și exercite dreptul de preemțiune și a fost desemnată o comisie de negociere. Pe 8 decembrie 2022 a avut loc o ședința de lucru în care s-a convenit asupra prețului final de 1.432.300 lei.

Suma, adică echivalentul a aproape 290.000 de euro, trebuia achitată integral, în termen de 30 zile de la data notificării transmise de lichidatorul judiciar. În plus, potrivit antecontractului convenit între părți, cheltuielile ocazionate de transferul proprietății urmau să fie suportate de CJ. Acum, înțelegerea a picat, iar CJ ar urma să participe la licitația organizată de lichidator. Asta dacă dorește să achiziționeze cu orice preț Uzina Electrică. Rămâne de văzut de ce va întâmpla pentru că membrii CJ au decis în vara anului trecut ca tranzacția să nu depășească suma de 1.453.000 lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...