spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTVictime abandonate în faţa infractorilor

Victime abandonate în faţa infractorilor

Actualul sistem de organizare al poliției în mediul rural a fost pus sub semnul întrebării în urma unui incident șocant petrecut recent în comuna Vorniceni. O femeie și fiica ei au fost victime ale unui atac în propria locuință, deși au solicitat intervenția polițiștilor prin apelul la 112 înainte ca agresorul să pătrundă în casă.

Evenimentul tragic a avut loc în primăvara acestui an, în urma unui conflict apărut în contextul încheierii unei relații dintre o fată de 15 ani și un localnic mai în vârstă. După ce adolescenta a refuzat să mai comunice cu fostul iubit, acesta a devenit agresiv și amenințător.

În seara tragică de 14 aprilie 2023, situația a escaladat, culminând cu un atac brutal. La un moment dat, fata, care era într-o intersecție de drumuri unde se adunau copiii, l-a observat pe fostul iubit, Petrișor A., care venea cu tractorul, și a fugit spre casă atenționându-și mama că ar fi mai bine dacă ar pleca de acasă. După aceea, l-a sunat pe fostul prieten cerându-i să-și vadă de treabă pentru că, în caz contrar, va apela la poliție. Doar că reacția a fost cu totul alta. „A, bun deci mă trimiți acasă, să vezi ce vă fac eu vouă”, a fost replica individului.

Mamă înjunghiată în aşteptarea poliţiei

Atunci fata a sunat la 11 spunând operatorului că simte că este în pericol şi că este amenințată de fostul iubit. Operatorul de la 112 i-a spus că va trimite un echipaj de poliţie, iar în așteptarea forțelor de ordine fata, împreună cu mama și cu ceilalți doi copii din familie au încuiat ușa și s-au baricadat în locuință.

Cu toate acestea, intervenția forțelor de ordine a fost întârziată, iar consecințele au fost dramatice. Agresorul a pătruns în locuință și le-a atacat brutal. Individul s-a izbit în uşa de termopan de la intrare până a reușit să o forțeze, a intrat în casă, a scos un cuţit din geacă și s-a repezit către femeia care încerca să-și apere fiica.

Individul a înjunghiat-o în abdomen, apoi în piept, iar în momentul în care i-a aplicat şi a treia lovitură sub sânul stâng, lama cuțitului s-a rupt. Atunci individul s-a îndreptat spre copila de 15 ani, pe care a lovit-o cu ce mai rămăsese din lama cuțitului, la brațul stâng, apoi în umărul stâng şi piept, după care a lovit-o cu pumnii şi picioarele peste corp. Între timp, femeia a ieșit din locuință strigând după ajutor și, pentru că fata a scăpat și ea, s-au refugiat cu toții în locuința unui vecin. Acesta a sunat din nou la 112, iar la fața locului au ajuns polițiștii şi ambulanța, mama și fiica fiind transportate la Spitalul Județean „Mavromati” şi Secția de Pediatrie. Femeia S.E.D., a suferit leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 25-30 zile de îngrijiri medicale, în timp ce fiica ei, S.D.E., a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Agresor reţinut după câteva ore

Reținut și arestat preventiv sub acuzația de tentativă de omor, individul a recunoscut că a tăiat-o pe mama fostei iubite și că, probabil, în acele împrejurări a tăiat-o şi copila de 15 ani, dar a susținut că agresiunea a avut la bază un conflict spontan care a izbucnit în timp ce era în vizită la cele două, variantă care a fost, însă, infirmată de întregul probatoriu administrat.

Deși poliția a reușit să captureze agresorul în câteva ore, întârzierea în intervenția poliției ridică semne de întrebare cu privire la eficiența sistemului actual de patrulare și intervenție în mediul rural. Asta pentru că, dacă lama cuțitului nu ar fi cedat, deznodământul putea fi cu totul altul.

Victime în voia sorţii

În acest context trebuie spus că, de la reorganizarea Poliției Române din 2011, serviciul de patrulare/intervenție în mediul rural este asigurat, după ora 16, de polițiștii de la secția la care este arondată comuna. De regulă sunt două echipaje mobile, care trebuie să acopere mai multe localități. Prin urmare, timpii de intervenție cresc.

În județ, de exemplu, sunt doar 9 secții de poliție rurală, iar în cazul comunei Vorniceni aceasta este arondată la Secția de Poliție Rurală nr 9 Vlăsinești, care trebuie să acopere încă alte opt comune – Avrămeni, Dângeni, Drăgușeni, Hănești, Mitoc, Știubieni, Ungureni și Vlăsinești. Ori, dacă într-o seară au loc mai multe evenimente și sunt mai multe apeluri pe 112, polițiștii trebuie să aleagă unde intervin prima dată, în funcție de gravitatea cazului.

Este drept, ei pot solicita sprijin de la colegi, inclusiv de la Inspectoratul de Poliție Județean, dar totul presupune creșterea timpului de intervenție. Cazul de la Vorniceni poate fi însă punctul de plecare într-o eventuală revizuire a sistemului actual de patrulare/intervenție în mediul rural, astfel încât forțele de ordine să poată interveni rapid și eficient în situații de urgență, pentru a proteja comunitățile vulnerabile de agresori periculoși.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...