spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTSpital nou, ţinut închis de doi ani

Spital nou, ţinut închis de doi ani

Prezentat mai întâi ca un proiect îndrăzneţ, apoi ca o mare realizare, Spitalul de Îngrijiri Paliative din municipiul Botoşani are deja doi ani de când e finalizat şi un deceniu de când a apărut proiectul.

Clădirea este, însă, în continuare cu lacătul pe ușă. Din cauza mai multor deficienţe invocate, acest spital figurează în continuare în construcție, la Compania Națională de Investiții (CNI), deşi e terminat de doi ani.

Clădirea, aproape lipită de Spitalul de Recuperare, nu poate fi preluată încă de municipalitate pentru a fi dată în folosință. Primarul Cosmin Andrei a declarat că acest spital este încă în construcție, întrucât CNI a găsit mai multe probleme și a cerut să fie remediate de constructor. „La ultima discuție pe care am avut-o cu CNI ne-au transmis că au făcut contract cu firma care trebuie să remedieze tot ceea ce s-a găsit acolo pentru recepția pe care ar trebui să o facă, doar că bugetul nu a fost acoperitor pentru toate intervențiile. S-au găsit mai multe lucruri care trebuiesc remediate și în continuare acest spital este în construcție, la CNI”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Edilul a mai spus că în momentul în care se va face recepția clădirii, primăria va primi spitalul în administrare și se vor putea bugeta și bani pentru dotări și alte intervenții. O dată cu „Ordonanţa Austerităţii”, însă, achiziţiile de aparatură şi mobilier par tot mai greu de realizat, chiar şi dacă spitalul va fi, în sfârşit, recepţionat.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, iar banii au venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii.

Mediul privat se mişcă mult mai repede

Unitatea va intra sub administrarea Consiliului Local și a Spitalului de Recuperare din Botoșani. Deşi iniţial a fost prevăzut ca spital de sine stătător, s-a luat apoi decizia să fie alipit de Spitalul de Recuperare şi să devină o secție.

Nici aşa, însă, orizonturile nu sunt prea roz. În paralel, însă, un administrator privat a inaugurat recent un centru de îngrijiri paliative în marginea oraşului. Investiţia s-a derulat pe parcursul a câteva luni, iar acum unitatea este funcţională.

Val de nereguli descoperite

Paleta de nereguli constatate la inspecţia din urmă cu un an era destul de vastă. Astfel, geamul simplu trebuia înlocuit cu geam armat la ușile de pe casa scării. De asemenea, era necesară montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor, punerea în funcțiune a lifturilor și a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor și ferestrelor din aluminiu, reparații de tencuieli interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uși și la ferestre, reparare pardoseli din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare – semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.

Valoarea lucrărilor care ar trebui făcute se ridică la 320.000 de lei. Aceşti bani ar putea fi luaţi din garanţia de bună execuţie dată de constructor. Reprezentanţii municipalităţii spun că ştiu despre problemele constatate de CNI, însă nu pot face nimic.

Nu există nici personal

Problemele nu ar fi însă numai acestea. Mai multe voci din sistemul sanitar botoşănean spun că spitalul va rămâne închis şi după recepţia lucrărilor şi predarea către primărie. Asta din cauza lipsei de personal, pentru că angajaţii care vor activa în acest spital cu specific special trebuie să aibă şi o pregătire pe măsură.

„La ora actuală nu există aproape niciun medic sau asistent în judeţ care să aibă cursuri de îngrijiri paliative. Nu orice medic sau asistent poate activa într-un astfel de spital, pentru că şi pacienții care ajung acolo au un anumit statut şi necesită cu totul alte servicii medicale”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean.

Șantierul a fost deschis acum şase ani

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013, de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate ar trebui să fie destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.
Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, ca urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor.

Pe tema aceasta au existat multe contre şi în Consiliul Municipal. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022. Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire, deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității.

„Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus <facem aici spital>, fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.

Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat şi a stat închis şi în perioada pandemiei, când era foarte mare nevoie de o unitate cu astfel de facilităţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...