spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTLucrări contra cronometru pentru salvarea Casei George Enescu din Mihăileni. Fundaţia care...

Lucrări contra cronometru pentru salvarea Casei George Enescu din Mihăileni. Fundaţia care se ocupă de reabilitare are nevoie de ajutor

Prima zăpadă de anul acesta a venit peste şantierul redeschis la Casa George Enescu din Mihăileni, accentuând tabloul deplorabil în care se încadrează casa memorială de ani de zile.

În urma atacului biologic pe care structura de lemn a casei l-a suferit, respectiv infestarea cu ciuperca Merulius lacryman, şantierul de salvare a casei progresează contra cronomentru pentru a nu intra în iarna grea, transmite Pro Patrimonio. În acest context, fundația face un apel către toți cei dispuși să ajute financiar lucrările de reabilitare. Astfel, cei interesați o pot face site-ul fundației.

,,Se lucrează cu materiale locale, dar cu îndepărtarea riguroasă a tuturor elementelor contaminate. Zidul cel nou din cărămizi de pământ nu este gata, dar sperăm să închidem cât mai repede”, a transmis Pro Patrimonio.

10 ani de la începerea lucrărilor de reabilitare

Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, județul Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric.

Compozitor român, violonist, pianist, dirijor și pedagog, George Enescu (1881-1955) este unul dintre cei mai proeminenți muzicieni de la sfârșitul secolului XIX și din prima jumătate a secolului XX. Casa Enescu din Mihăileni este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Clădirea din chirpici nu are doar valoare memorială, ea este și o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea. Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.

Casa va deveni Academie de muzică pentru copiii din zonă

Reabilitarea Casei Enescu se va face prin crearea Academia de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.

Momentul definitoriu, care a pornit efectiv desfăşurarea procesului îndelungat de salvare a casei, a fost exemplul doctorului Ștefan Botez din Constanța, unul dintre urmașii lui George Enescu. El este cel care a donat Fundației Pro Patrimonio, în 2016, o treime din casă, realizând astfel temelia acestui proiect. Continuarea procesului de salvare s-a făcut prin intervenţia de urgenţă realizată de către Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala sa din Nord-Est.

Proiectul de salvare a Casei Enescu din Mihăileni a pornit şi continuă ca un efort comun, în care entităţi private, persoane fizice şi juridice, sprijină financiar sau în natură tot efortul de restaurare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...