Iohannis renunţă la tehnocraţi

Klaus Iohannis a acuzat PSD că a mărit aparatul birocratic al statului, dar nu are reacție acum, când PNL face același lucru

Preşedintele a anunţat ieri că, după alegeri, România va fi condusă de un guvern politic.

„O ţară trebuie să aibă un guvern politic”, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedindele mai crede că Guvernul Cioloş nu ar fi destabilizat de eventuale candidaturi ale unor miniştri şi că nu este greşit ca anumite persoane care au devenit mai vizibile să decidă să intre în politică. „Vă amintiţi că, atunci când l-am nominalizat pe Cioloş ca premier, am spus că este nevoie de o reformare din interior a partidelor şi este nevoie şi de o deschidere pentru oameni noi. Desigur, oameni noi ar putea să vină şi din Guvern, fără să mă gândesc la cineva anume, dar teoretic, se poate imagina că anumite persoane care au devenit poate mai vizibile şi mai interesate de politică, prin funcţia lor, să se hotărască să intre în politică, nu ar fi greşit”, a declarat preşedintele, întrebat dacă eventuale candidaturi ale unor miniştri ar destabiliza guvernul.
Preşedintele a mai spus că guvernul tehnocrat a fost o soluţie pentru o perioadă limitată şi că, după alegeri, nu se poate discuta decât despre guvern politic. „Faptul că în această perioadă de criză am propus o persoana neafiliată politic şi vă amintiţi că l-am rugat la vremea respectivă pe Cioloş să propună un Guvern independent de politic, adică un guvern tehnocrat, a fost o soluţie pentru o perioadă limitată. Eu cred că după alegeri nu putem să discutam de altceva decât de un Guvern politic”, a conchis Iohannis.
Mai mulţi miniştri din cabinetul Cioloş iau în considerare ideea de a intra în politică, după alegerile din 11 decembrie. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, şi Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, au spus răspicat că se gândesc să candideze la alegeri. De asemenea, există zvonuri că şi ministrul Economiei, Costin Borc, are în plan candidarea la alegeri. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că miniştri Cabinetului Cioloş ar aduc plus-valoare unui partid dacă ar candida.
Totuşi, ministrul pentru Consultare Publică, Violeta Alexandru, a declarat că nu îi place duplicitatea şi să se decidă mai rapid dacă vor să fie tehnocraţi sau oameni politici şi să comunice decizia şefului Cabinetului.
Premierul Dacian Cioloş a precizat că nu ar fi supărat dacă mai mulţi miniştri ar vrea să participe la alegerile parlamentare, dar i-a rugat să anunţe din timp, deoarece dacă se decid să candideze trebuie să demisioneze.

Deja ai votat!