Tăriceanu audiat în dosarul lui Bogdan Olteanu

Preşedintele Senatului a fost la DNA şi urmează să fie testat cu detectorul de minciuni.

 

Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu au fost audiaţi ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Avocatul lui Bogdan Olteanu a precizat că fostul viceguvernator „luptă să îşi dovedească nevinovăţia”. „Şi noi, şi DNA dorim să obţinem un singur lucru: să aflăm adevărul. Vor fi întrebări puse şi de către acuzare, şi de către apărare astfel încât fiecare să-şi demonstreze teza probatorie”, a explicat Constantin Durgheu, avocatul lui Olteanu.

Întrebat dacă o variantă luată în calcul este acordul de recunoaştere a vinovăţiei, Durgheu a subliniat că Bogdan Olteanu luptă să îşi dovedească nevinovăţia.

La rândul său, la ieşirea de la DNA, Tăriceanu a precizat că nu a avut loc nicio confruntare între el şi Bogdan Olteanu. „Am fost audiat în calitate de martor în dosarul în care este inculpat Bogdan Olteanu şi, având în vedere că cercetarea nu este publică, alte informaţii nu pot să vă dau. Nu a avut loc nicio confruntare (n.r. – cu Bogdan Olteanu) şi având în vedere că ştiţi că nu sunt adeptul telejustiţiei n-am să vă fac nicio altă declaraţie”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului va fi testat şi cu detectorul de minciuni. Acesta a afirmat într-un comunicat că a acceptat fără ezitare propunerea procurorului să fie testat cu detectorul de minciuni, chiar dacă nimeni nu-l putea obliga să facă acest lucru şi că se aşteaptă şi pe viitor ca, până la alegerile de pe 11 decembrie, „DNA să-şi înteţească atacurile împotriva unor lideri politici, aşa cum s-a întâmplat înaintea alegerilor locale”. De altfel, în comunicatul de presă, Tăriceanu s-a dezlănţuit la adresa DNA, acuzându-i pe presă că nu respectă legea şi că încearcă să-i compromită imaginea publică, „în perspectiva alegerilor parlamentare”. Copreşedintele ALDE a insistat că DNA are „un bogat palmares în privinţa scurgerilor către presă a unor informaţii confidenţiale din dosare în care sunt implicate numele unor politicieni indezirabili sau incomozi”.

Dosarul lui Bogdan Olteanu, în care a fost audiat Tăriceanu, are la bază un denunţ făcut de Sorin Ovidiu Vîntu.

Potrivit DNA, în perioada iulie – noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu a solicitat şi primit de la omul de afaceri un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, pe 18 septembrie 2008, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit de premierul de la acea dată în această funcţie.

Procurorii susţin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul PNL.

 

Deja ai votat!