joi, februarie 22, 2024
AcasăNaționalCioloş a dat raport parlamentarilor

Cioloş a dat raport parlamentarilor

Primul ministru Dacian Cioloş a răspuns invitaţiei conducerii Parlamentului de săptămâna trecută şi a prezentat starea economiei la aproape un an de la preluarea mandatului.

Dacian Cioloş a declarat, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit. „Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxa, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă”, a spus Cioloş în Parlament.

El a mai spus că Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură. „Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoanele fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA-ului”, a adăugat premierul.

 

Critici la adresa pensiilor speciale

 

Premierul a mai declarat că România a avut o creştere economică bună în acest an, dar că mai importantă este înscrierea acesteia într-un trend ascendent, avertizând totodată că o exacerbare a pensiilor speciale riscă să pună în pericol sistemul de pensii. El a precizat că în semestrul întâi al anului 2016 creşterea economică a fost de 5,2 % din PIB.

„Creşterea estimată pe acest an, ţinând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe este de 4,8% faţă de prognoza iniţială pe care am construit şi bugetul, de 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an PIB real a crescut chiar cu 6% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut. Din punctul nostru de vedere este o creştere economică sustenabilă, dar, pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile. Aceasta creştere economică se reflectă şi prin mai multe locuri de muncă şi un nivel de salarizare mai bun”, a mai spus premierul.

El a ţinut să mai precizeze că numărul de salariaţi din România a crescut în primul semestru al acestui an. „La sfârşitul lunii iulie aveam 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public. Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 au fost create în zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3% în acest prim semestru faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. Însă şi aici trebuie să subliniem că în ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat – în jur de 20%-21% pentru tineri, pentru cei care caută un prim loc de muncă şi aici cred că trebuie să ne concentrăm atenţia în perioada care vine, în anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi pentru cei care intră pentru prima dată în câmpul muncii. Creşterea economică are un impact pozitiv şi asupra nivelului de salarizare. Salariu mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% în iulie 2016, faţă de 2015, faţă de aceeaşi perioadă în 2015, cu o creştere mai mare în sectorul IT, în industria alimentară şi în industria textilă”, a mai declarat prim-ministrul.

El a „insistat” pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru valorificarea „în mod pozitiv” a acestei creşteri economice, dar şi pentru a susţine financiar pensiile. „Pentru că acolo unde avem pensii contributive, avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii cu atât mai mult cu cât nu avem o creare şi de locuri de muncă”, a avertizat Cioloş.

El a mai spus că, în condiţiile în care bugetul pe anul 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, Guvernul şi-a propus ca obiectiv „o gestionare înţeleaptă a acestuia pentru a asigura un bun echilibru, o bună balanţă între cheltuieli şi venituri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
79 %
1.6kmh
22 %
joi
11 °
vin
13 °
sâm
15 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe Bulevard pare că se pregăteşte ceva pentru botoşăneni.

EDITORIAL

De fiecare dată când un politruc ales sau numit într-o funcție publică o dă prin bălării, vine în fața noastră cu un text de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...