miercuri, februarie 21, 2024
AcasăNaționalBeneficiile magistraţilor devoalate de ministrul Justiţiei

Beneficiile magistraţilor devoalate de ministrul Justiţiei

Raluca Prună critică protestele magistraţilor care cer majorări salariale de 18%, deşi sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din fondurile publice.

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le transmite magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia „să se fi vorbit transparent” despre beneficiile uluitoare de care beneficiază aceştia.

„Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba «tehnocrată» cea în care scriu, ci a responsabilităţii, plus a bunului simţ (common sense) şi a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi… Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcţii de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia şi Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2”, scrie Raluca Prună pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că şi-ar fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii de 600 de euro lunar în Bucureşti, de exemplu, chiar şi pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe lună, „pe o scăpare a legii” sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate (inclusiv membrii CSM). „Toate acestea sunt posibile pe temeiul forţării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc”, mai scrie Ministrul Justiţiei.

Raluca Prună mai spune că între timp a primit şi sugestii de la „topul CSM”, precum tăierea chiriilor şi majorarea salariilor, dar nu a acceptat „acest troc”. Ea mai spune că mâine este invitată la CSM la o discuţie cu magistraţi, cărora le va explica „viziunea sustenabilă, nepopulistă şi realistă” a Ministerului Justiţiei. „În rest, înţeleg fervoarea candidaţilor la CSM, cu atât mai vocali cu cât sunt lideri de asociaţii şi candidaţi la CSM. Aş mai aştepta ca sutele de magistraţi care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi şi pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta”, îşi încheie ministrul Justiţiei mesajul.

Magistraţii mai multor instanţe şi parchete au demarat un „protest public” care constă fie în soluţionarea doar a cauzelor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ de către judecători. Protestele au fost decise în urma unor hotărâri ale Adunărilor Generale ale judecătorilor, care cer adoptarea unor măsuri privitoare la reorganizarea justiţiei, salarizarea nediscriminatorie a magistraţilor şi asigurarea separaţiei puterilor în stat, unele instanţe cerând inclusiv demisia ministrului Justiţiei.

Protestul s-a declanşat la sfârşitul lunii august, de la o ordonanţă a Guvernului care a decis majorarea salariilor personalului medical şi din sistemul de învăţământ. Dintr-o eroare, textul ordonanţei vorbeşte de „personalul plătit din fonduri publice”. Deşi ordonanţa viza salariile mici din sănătate şi din învăţământ, magistraţii au speculat sintagma din ordonanţă şi au cerut 18% în plus la salariu pe motiv că şi ei sunt plătiţi din fonduri publice. Chiar dacă Guvernul a retras ulterior ordonanţa şi a modificat-o astfel încât să beneficieze de creşterea salariilor doar medicii şi profesorii, magistraţii au cerut Avocatului Poporului să atace noul act normativ la Curtea Constituţională, susţinând că este discriminatoriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.6 ° C
10.6 °
8.8 °
66 %
0.4kmh
96 %
mie
9 °
joi
11 °
vin
14 °
sâm
15 °
Dum
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe Bulevard pare că se pregăteşte ceva pentru botoşăneni.

EDITORIAL

De fiecare dată când un politruc ales sau numit într-o funcție publică o dă prin bălării, vine în fața noastră cu un text de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...