Puhoi de lume la moaştele Cuvioasei Parascheva

Peste 12.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaşte, iar alte câteva mii de credincioşi se aflau la rând ieri după amiază.

 

Ieri a fost prima zi a celui mai mare pelerinaj din România organizat în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Mii de pelerini din toată ţara au ajuns deja la Iaşi, numai de la Voluntari venind 110 autocare. Potrivit organizatorilor pelerinajului, până ieri după-amiază au trecut pe la racla cu moaşte peste 12.000 de persoane, în timp ce alte câteva mii aşteaptă la rând. Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, rândul de pelerini măsura ieri după-amiază câteva sute de metri, după ce la prânz lungimea rândului a atins şi doi kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

 

Prim ajutor pentru pelerini

 

15 persoane au necesitat îngrijiri medicale în curtea catedralei din Iaşi, majoritatea dintre acestea revenind la rând după ce au fost tratate la punctul de prim-ajutor instalat în zona Mitropoliei. O femeie care căzuse la pământ a fost luată de jandarmi şi dusă la racla cu sfintele moaşte. Când a ajuns în faţa baldachinului în care erau aşezate moaştele, femeia a început să ţipe. După ce a fost lăsată să atingă sfintele moaşte, persoana respectivă s-a calmat, apoi a fost dusă la punctul de prim-ajutor, pentru a primi îngrijiri medicale.

Mai multe străzi din zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi sunt închise, circulaţia rutieră prin centrul municipiului desfăşurându-se cu greutate.

 

Racla cu moaşte scoasă de Calinic Botoşăneanu

 

Racla a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ieri dimineaţa la ora 6:30, de un sobor de preoţi conduşi de arhiepiscopul vicar Calinic Botoşăneanu. Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor rămâne depuse în baldachinul din curtea catedralei până duminică.

Mâine, vor fi aduse cu avionul la Iaşi, din Cipru, şi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul.

Sfânta Liturghie este programată vineri, 14 octombrie, şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Deja ai votat!