miercuri, septembrie 27, 2023
AcasăNaționalVieţi salvate de o fetiţă moartă la săniuş

Vieţi salvate de o fetiţă moartă la săniuş

Cinci oameni au o nouă şansă de viaţă după ce au primit organele recoltate de la o fetiţă de 11 ni.

 

O poveste impresionantă s-a petrecut la Iaşi. Cinci oameni au primit şansa la o nouă viaţă datorită unei copile de 11 ani. Fetiţa s-a stins, după un accident la săniuş, iar părinţii ei au fost de acord să-i doneze organele, relatează Digi24.

Pentru medicii din Iaşi, operaţia de prelevare de organe a fost o premieră – fata de 11 ani a fost printre cei mai tineri donatori. Copila nu a mai putut fi salvată după o lovitură la cap, la săniuş. Părinţii ei au fost de acord ca fiica lor să dea o nouă viaţă unor oameni în suferinţă.

„M-a sunat nevasta mea şi mi-a zis: Hai să donăm, dacă e treaba de asta! Să dăm să trăiască altul, să fie mai bine! Poate îi dă Dumnezeu sănătate să trăiască. Poate îl mai văd şi eu odată, să vină pe aici”, povesteşte tatăl copilei, Constantin Huminic.

„Chiar mă gândesc şi sunt liniştită într-un fel într-o parte a sufletului ca trăieşte cineva prin dânsa”, a declarat şi bunica fetiţei, Maria Ungureanu.

„S-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea, ţesuturi mai multe nu s-au putut preleva pentru că normele nu prevăd prelevări de la copii”, afirmă Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

Cinci oameni au început astfel o viaţă nouă. Ficatul şi un rinichi au fost preluaţi de medicii din Bucureşti, iar în Iaşi s-au făcut trei transplanturi – două de cornee şi un altul de rinichi. „Primitorul este un pacient de 35 de ani aflat de un an de zile în program de dializă, făcea trei şedinţe de dializă pe săptămână”, spune Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon, Iaşi.

Pe listele de aşteptare din Iaşi sunt aproape 400 de bolnavi care aşteaptă un transplant renal şi alţi 20 care au nevoie urgentă de un transplant hepatic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
28.7 ° C
28.8 °
25.5 °
23 %
3.9kmh
0 %
mie
29 °
joi
28 °
vin
28 °
sâm
28 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot metoda asta e cel mai bun antifurt.

EDITORIAL

În urmă cu ani și ani am simțit o oarecare umbră de simpatie pentru Viorel Cataramă atunci când, invitat fiind la emisiunea lui Robert...

EPIGRAMA ZILEI

Tragem în această zi O concluzie amară: În scurt timp, vom deveni Niște ... pierde-vară!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...