Preşedintele Klaus Iohannis a validat legea care prevede amenzi mai mici sau deloc pentru tăieri ilegale de pădure.
Legea care scade amenzile pentru tăierea ilegală a pădurilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi va fi aplicată, dând astfel liber jafului din păduri. Parlamentarii au votat reducerea sancţiunilor ce fuseseră mărite de Cabinetul Cioloş, putând fi acoperite doar din vânzarea unui singur camion cu lemne.
Amenzile pentru neregulile privind tăierile de lemn au fost înăsprite drastic anul trecut de Guvernul Cioloş printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Însă ele au fost reduse luna trecută de parlamentari. „Nu suntem de acord, de asemenea, cu o serie de amendamente care nu fac altceva decât să elimine unele contravenţii, să diminueze substanţial unele sancţiuni”, declara deputatul USR Ion Stelian în timpul dezbaterilor.
Replica a venit de la deputatul PSD Doina Pana: „Contrar la ce spune antevorbitorul meu, ce facem noi nu este să reducem amenzi, ci să dăm firescul”. Astfel, dacă până acum depăşirea cantităţii de lemn aprobată pentru tăiere chiar şi cu 1% era supusă amenzii, în forma votată de deputaţi se dă doar avertisment pentru depăşiri sub 3%. Iar amenzile pentru cei care aprobă exploatarea aşa numitelor „produse accidentale”, cum ar fi copacii dezrădăcinaţi de vânt sau bolnavi, dar care de fapt perfect sănătoşi, amenda minimă a scăzut de la 20 de mii de lei la două mii de lei.
Aleşii au anulat şi măsura confiscării mijlocului de transport folosit la tăierile ilegale. „Confiscarea utilajului de transport după ce se luau anumite măsuri ori de contravenţie ori măsuri penale. Nu se poate la o faptă să luăm trei măsuri împotriva unui cetăţean, chiar dacă a încălcat-o el cu voie sau fără voie”, a motivat, la rândul său, deputatul liberal Cornel Olar. Acesta a fost contestat de reprezentatul USR Ion Stelian: „Măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transporta material lemnos în mod ilegal este una foarte importantă dacă dorim într-adevăr să limităm tăierile ilegale de pădure”.
Totuşi, pentru că doar parlamentarii USR s-au opus, la vot s-a aprobat o limitare a confiscării. Astfel, dacă acum mijloacele folosite la transportul lemnului tăiat ilegal se confiscă, deputaţii au decis ca acest lucru să se întâmple doar dacă lemnul depăşeşte cinci metri cubi, sau dacă fapta se repetă în interval de şase luni. Legea a fost trimisă la promulgare preşedintelui Iohannis şi se aştepta ca acesta să o reîntoarcă în Parlament, doar că şeful statului a promulgat-o la începutul acestei săptămâni.
Un raport Greenpeace arăta acum doi ani că ţara noastră pierde trei hectare de pădure în fiecare oră.