spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalPesediştii fugăresc guvernul Grindeanu

Pesediştii fugăresc guvernul Grindeanu

 

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a decis, aseară, după cinci ore şi jumătate de dezbateri, în unanimitate, să retragă sprijinul politic al partidului pentru Cabinetului Grindeanu. Totodată, s-a decis ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluşi din partid.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, aseară, în jurul orei 22:30, că CExN al PSD că a luat act de anunţul primului-ministru că îşi va prezenta demisia şi că a toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. „A spus că putem să-l excludem din partid, că-şi dă demisia, nu-l mai interesează”, a spus Dragnea.

Anunţul vine după o zi foarte agitată, în care premierul a refuzat iniţial să demisioneze.

 

Grindeanu: De ce îi daţi Guvernul lui Iohannis

 

Şedinţa de analiză a celor şase luni de guvernare girată de Sorin Grindeanu a început la ora 16:00 şi s-a întins până noaptea târziu. Pe parcursul celor peste cinci ore şi jumătate de dezbateri, în CExN au fost şi momente tensionate, mai ales când premierul Sorin Grindeanu i-a anunţat pe social-democraţi că refuză să demisioneze. A fost cel de al patrulea refuz al premierului în ultimele două zile. „A fost Ordonanţa 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în Comitetului Executiv. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu în faţa conducerii partidului. Într-un final, el ar fi declarat că ar fi dispus să demisioneze doar dacă preşedintele Klaus Iohannis anunţă că desemnează un premier tot de la PSD, pentru că nu vrea să cedeze guvernarea opoziţiei.

 

Evaluări diferite

 

Referitor la evaluarea echipei guvernamentale, Sorin Grindeanu a susţinut că, din 97 de măsuri prevăzute în programul de guvernare pentru primele două trimestre, doar nouă nu sunt realizate. „În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi”, le-ar fi spus premierul membrilor CExN, contrazicând astfel raportul de evaluare al partidului citit de Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi cercetat în mai multe dosare penale de procurorii DNA. Raportul de evaluare al PSD arată că doar 13% din angajamentele din programul de guvernare au fost îndeplinire, respectiv 50,27% au fost îndeplinite parţial, respectiv 107, iar 60% sunt neîndeplinite, respectiv 236.

Printre neîmplinirile imputate Guvernului se numără realizarea codului economic, reducerea TVA de la 20% la 18%, maximum 50 de taxe, informatizarea şi interoperabilitatea instituţiilor care percep taxe, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii statului, credite fără dobândă pentru tineri, impozite 0% pentru venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună pentru salariaţi, redevenţe, impozit pe venit de 10%, reducerea contribuţiilor, plan de raţionalizare a cheltuielilor publice, lista neagră a firmelor care nu respectă contractele cu statul, transferul ELCEN în patrimoniul Capitalei. Unele dintre aceste măsuri aveau termen de implementare ianuarie 2018, precum reducerea TVA de la 20%, la 18%.

PSD îi mai reproşează lui Grindeanu că nu a înţeles „viziunea” programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018.

 

Grindeanu cere demisia lui Dragnea

 

Conform unor surse din partid citate de News.ro, în cadrul CExN, Sorin Grindeanu i-a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, spunându-i liderului PSD că el a numit miniştrii şi, prin urmare, eşecul miniştrilor este şi eşecul lui.

În sprijinul premierului a sărit ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, care i-ar fi spus lui Liviu Dragnea: „Vă rog să înţelegeţi situaţia reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov”.

După circa patru ore şi jumătate, premierul Sorin Grindeanu a plecat a plecat la sediul Guvernului. „Mă duc la Guvern, aştept decizia partidului”, a spus Grindeanu, la ieşirea de la şedinţa CExN.

Ulterior, cei 68 de membri ai CExN au votat retragerea sprijinului lui Sorin Grindeanu, precum şi excluderea din partid a miniştrilor care refuză să demisioneze.

Aseară, premierul Grindeanu urma să-şi facă public decizia şi punctul de vedere după încheierea conferinţei de presă organizată de preşedinţii PSD şi ALDE.

Astăzi este aşteptată o nouă şedinţă a CExN, care să ia o decizie despre viitorul guvernării.

 

ALDE a votat imediat retragerea susţinerii

 

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat ieri că formațiunea sa a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, precizând că miniștrii ALDE sunt pregătiți să-și dea demisia. El a precizat că „evaluările care s-au făcut nu indică o lipsă de performanță a miniștrilor ALDE”.

Întrebat dacă PSD și ALDE vor trimite o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care să îl informeze despre retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, Tăriceanu a răspuns: „Este posibil să facem acest lucru, dar nu vreau să anticipăm… Nu suntem în situația să discutăm ce va face președintele Iohannis, nici nu vreau să îi dau sfaturi, pot însă să remarc un singur lucru, că rezultatul votului din decembrie 2016 a dat o configurație în Parlament care nu s-a schimbat. Prin urmare, aceeași configurație politică urmează să propună și prim-ministrul”.

Referitor la o eventuală asumare a faptului că șeful statului poate să refuze un premier de la majoritatea PSD-ALDE, Tăriceanu a spus: „V-am explicat că configurația Parlamentului nu s-a schimbat, există aceeași majoritate bazată pe cele două partide, pe PSD și ALDE. Nu discutăm acum. Suntem într-o situație premergătoare demisiei prim-ministrului, după aceea o să discutăm”.

Asta, deşi din ALDE s-a rupt aripa Constantin, iar în PSD se conturează tot mai clar o grupare în jurul lui Victor Ponta, care îl susţine pe premierul Grindeanu.

 

Protest împotriva lui Liviu Dragnea

 

Mai multe pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui PSD Liviu Dragnea alături de o alta mai mare pe care scrie Sorinele – Rezistă, au fost puse, ieri, pe gardul Palatului Parlamentului

Pe pancartele improvizate scrie Dagnea, nu uita, tre’ să pleci doar dumneata!”, Dragnea, fii bărbat, dă-ţi demisia imediat! Că eşti iarăşi inculpat!” şi Dragnea, nu fi trist, Grindi e acum #Rezist”, aluzie la mesajul protestatarilor din Piaţa Victoriei.De asemenea, sprijinite de gard erau marionete îmbrăcate în zeghe cu chipurile lui Ion Iliescu, Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Cele câteva persoane aflate la ineditul protest au fost legitimate de jandarmi.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...