sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNaționalPSD nu se grăbeşte cu premierul

PSD nu se grăbeşte cu premierul

Social-democraţii vor alege azi numele persoanei pe care o vor propune preşedintelui pentru funcţia de premier. Favoriţi sunt Florin Georgescu şi Mihai Fifor.

 

Cu o zi înaintea consultărilor de la Cotroceni, social-democraţii s-au întâlnit ieri  pentru a stabili lista scurtă a candidaţilor pentru funcţia de premier. Nominalizarea urmează să fie votată azi, în Comitetul Executiv şi prezentată spre validare preşedintelui Klaus Iohannis.

Spre deosebire de sfârşitul anului trecut, când Liviu Dragnea şi-a asumat personal alegerea unui premier al partidului, liderul PSD promite că de această dată va consulta şi comitetul executiv, el adăugând că: „Şi acum simt usturimea de la o singură variantă”.

Acesta a declarat, miecuri, imediat după demiterea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier ”şi domni şi doamne, din partid”, iar informaţia a fost confirmată ieri de primarul capitalei, Gabriela Firea, care a spus că este posibilă ca pe listă să figureze şi persoane din afara partidului.

Alte surse din PSD au precizat că Dragnea nu are decât două variante, Florin Georgescu şi Mihai Fifor, iar favorit ar fi primul dintre ei. De altfel, numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE şi în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.

El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004), timp în care a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.

La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanţelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziţie pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.

-Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012).

 

Florin Georgescu ar prefera BNR
Georgescu s-a definit, întotdeauna, ca un om de stânga. „A fi de stânga este un anumit mod de a simţi, gândi şi trăi. Nu pot trăi ca altcineva”, a declarat în noiembrie 2013, la decernarea, de către SNSPA, a titlului de Doctor Honoris Causa.

El a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.

Dat între primele două variante de premier ale lui Liviu Dragnea, Florin Georgescu nu îşi doreşte postul. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu.

Liderul socia-democrat a declarat, la Antena 3, că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”.

„Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu.

 

Mihai Fifor, întotdeauna la dispoziţia lui Dragnea

 

Mihai Fifor este unul dintre social-democraţii cei mai apropiaţi, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea. Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Tot Dragnea i-a încredinţat, recent, lui Fifor funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindenţiale din 2009. Asta, după ce, în mandatul trecut, a fost şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana. O altă funcţie încredinţată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Acesta a fost cel care a citit moţiunea de cenzură depusă de PSD –ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.

Spre deosebire de Gerogescu, Fifor nu are pregătire economică. El este licenţiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română şi altul în Managementul Afacerii Publice, şi un doctorat în antropologie socială.

În 2009 Fifor a urmat la Colegiul Naţional de Apărare cursul „Securitate şi bună guvernare”, precum şi cursul Managementul afacerilor interne la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie Al. I. Cuza.

În iunie 2015 Fifor a fost propus ministru al Transporturilor de Victor Ponta, însă Klaus Iohannis nu a fost de acord, motivând că „nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...