joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalÎnregistrare cu un român ostatic de doi ani

Înregistrare cu un român ostatic de doi ani

Jihadiştii al-Qaeda din Mali au dat publicităţii o înregistrare cu şase ostatici, printre care şi românul Iulian Gherguţ.

 

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat ieri SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste, informează AFP.

Înregistrarea video de 16 minute şi 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicaţia de mesagerie Telegram de către „Grupul de sprijinire a islamului şi musulmanilor”, o grupare jihadistă.

 

Iulian Gherguţ lucra pentru Frank Timiş

 

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Aceasta nu este prima înregistrare în care apare. În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al Qaida. Gherguţ a cerut atunci guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Iulian Gherguţ făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao. Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

 

Răpitorii susţin că nu au demarat negocierile

 

Ceilalţi trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elveţiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) şi călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Chirurgul Arthur Kenneth Elliott şi soţia sa Jocelyn Elliott au fost răpiţi în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016.

Franţuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociaţii de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbaţi înarmaţi la Gao, în nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa.

Ostaticii sunt prezentaţi separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că „nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuţii sunt „în continuare în curs”.

Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare în înregistrare, declară: „Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu ştiu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut. Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut”, potrivit transcripţiei SITE.

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susţine lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...