spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalBani pentru judeţe liderilor PSD

Bani pentru judeţe liderilor PSD

Olt, Teleorman, Giurgiu şi Buzău sunt judeţele care au primit cei mai mulţi bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării.

 

În perioada ianuarie-iunie 2017, prin semnătura lui Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării şi om de încredere al lui Liviu Dragnea, au început să plece bani în teritoriu, prin controversatul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Aproape 602 milioane lei au fost alocate în primele şase luni de guvernare PSD-ALDE, iar favorizate au fost judeţele controlate de cei mai vehemenţi susţinători ai lui Dragnea, relatează Digi24.

 

Miliarde de lei în pixul lui Shhaideh

 

30 de miliarde de lei au fost puse, pentru perioada 2017-2020, la dispoziţia lui Sevil Shhaideh, bani pe care aceasta să-i împartă după bunul plac, prin ordin de ministru. Pentru ca alocarea banilor să meargă ca unsă au fost operate, în cascadă, şi tot felul de derogări de la legile în vigoare: să poată fi luaţi şi bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, să poată fi mutaţi banii de la un capitol bugetar la altul şi de la un program la altul, etc. La momentul respectiv, nu puţine au fost vocile care au spus că ordonanţa prin care a fost stabilită suma de 30 de miliarde de lei, este la fel de nocivă ca mai celebra Ordonanţă 13 de modificare a Codurilor penale.

PSD a răspuns, prin vocea senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, devenit între timp ministru al Apărării Naţionale, că PNDL „este un program aşteptat de toţi primarii, indiferent de culoarea politică”. Cifrele care rezultă din statisticile Ministerului Dezvoltării arată însă altceva, confirmând că banii sunt alocaţi pe criterii politice şi că PNDL este un program al firmelor de casă ale politicienilor.

În primele şase luni ale anului au fost transferate către consilii judeţene şi primării aproape 602 milioane lei (601.941.736 lei). Într-un top al judeţelor beneficiare, diferenţa între primul şi ultimul clasat este uriaşă: cu 47,3 milioane lei, Oltul a primit de 21 de ori mai mult decât Ilfovul.

Favorizate au fost la împărţirea banilor prin PNDL tocmai judeţele din care provin susţinătorii lui Liviu Dragnea, iar defavorizate au fost judeţele „galbene” (câştigate, la locale, de reprezentanţii PNL) şi cele „verzi” (dominate de UDMR). Teleormanul, judeţul lui Dragnea, se situează pe locul doi în topul alocărilor, cu 43,2 milioane lei.

 

Oltul, campion la alocări

 

Oltul, condus de Paul Stănescu, este singurul judeţ care detronează Teleormanul în topul banilor alocaţi prin PNDL în primele şase luni ale anului 2017: 47.321.241 lei. Alături de Niculae Bădălău de la Giurgiu, Stănescu şi-a arătat constant şi apăsat sprijinul pentru Liviu Dragnea.

În mai 2015, când Dragnea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv, ca urmare a condamnării în dosarul „Referendumul”, Stănescu şi-a scris şi el demisia din funcţiile de conducere din PSD, în semn de solidaritate. Când a fost nevoie să fie îndepărtaţi din partid inamicii lui Dragnea, fie că se numeau ei Mihai Chirica, Victor Ponta sau Sorin Grindeanu, Stănescu şi-a făcut datoria şi a cerut public excluderea acestora. Vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, fostul preşedinte al CJ Olt şi-a pus în Guvernele Grindeanu şi Tudose miniştri şi secretari de stat şi nu a făcut un secret din faptul că l-ar interesa să intre în Guvern.

 

Giurgiu prinde podiumul

 

Giurgiu, judeţul preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, se află pe locul trei în topul alocărilor prin PNDL, cu 30.828.040 lei. După modelul Stănescu, Bădălău şi-a pus şi el oameni în Guvern, începând cu ministrul Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc. Numele lui Bădălău a fost şi el vehiculat pentru diferite funcţii, ba în Executiv, ba la Curtea de Conturi, dar apărea şi printr-un dosar din 2013 de la DNA, în care senatorul era cercetat pentru trafic de influenţă.

Buzău, judeţul reprezentat de Marcel Ciolacu, deputat PSD, recent instalat vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose, a primit prin PNDL, în jumătate de an de guvernare PSD-ALDE, 27.974.014 lei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...