Iarnă geroasă prognozată de meteorologi

0

Minime de -30°C sunt anunţate de specialişti pentru prima lună a anului viitor.

 

Meteorologii avertizează că vom avea parte de ger încă din luna decembrie şi temperaturi de până la -30°C în luna ianuarie. Vestea bună este că vremea frumoasă din luna octombrie se va regăsi şi în noiembrie, spune Dinu Mărăşoiu, meteorolog Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În luna noiembrie, temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Cantităţile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând arealele restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

În decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală. Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice şi sud-estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. „Perioada de căldură din octombrie se prelungeşte şi în noiembrie, în sud, sud-estul ţării, când temperatura medie la nivelul ţării este de 3,8°C, aceasta fiind o mediere între zi şi noapte. În decembrie începe să apară gerul, tot în partea de nord şi nord vestul ţării şi, în ansamblu, sunt temperaturi ziua până la 9°C sau 10°C, noaptea -9°C. Vor fi şi zile mai calde, şi zile mai reci. Precipitaţiile vor fi în limite normale. Pot fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare prin depresiuni, în zona de munte”, precizează meteorologul Dinu Mărăşoiu.

În ianuarie, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Precipitaţiile totale lunare vor avea o tendinţa spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice, iar în restul ţării vor putea fi apropiate de mediile multianuale. „Pentru ianuarie, când de regulă sunt temperaturile minime cele mai scăzute, e posibil, mai ales în partea de nord şi centru a ţării, sunt temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că în anumite nopţi putem avea sub -20°C, poate chiar -25°C sau -30°C, probabil în estul Transilvaniei”, a conchis Mărăşoiu.

Florinela Georgescu, directorul general adjunct al ANM, precizat că centrele climatologice din lume vorbesc despre posibilitatea ca fenomenele cele mai severe să fie în a doua parte a iernii. „Deci trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii”, a spus Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru întâmpinarea sezonului de iarnă.

 

Deja ai votat!
se încarcă...