Românii apără justiţia în stradă

0

Zeci de mii de oameni au protestat împotriva intenţiei puterii de a modifica Legile Justiţiei.

 

Peste 15.000 de oameni au protestat aseară în Piaţa Victoriei din Capitală faţă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. „Continuăm ce am început iarna trecută” şi „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, sunt mesajele care i-au scos din nou în stradă pe românii nemulţumiţi de modul în care coaliţia majoritară, PSD-ALDE, înţelege să-şi exercite puterea. Oamenii cred că doar prin solidaritate vor putea învinge. În principal, ei sunt nemulţumiţi de planul de modificare a Legilor Justiţiei şi că, spun ei, Parchetul devine subordonat intereselor politice. Sunt nemulţumiţi şi de faptul că senatorii au dat, în urmă cu o săptămână, un raport negativ unui proiect de lege care-i împiedica pe cei condamnaţi penal să ocupe funcţia de preşedinte al ţării.

Protestatarii, de toate vârstele, purtau steaguri tricolore, aveau vuvuzele şi tobe, dar şi pancarte pe care se puteau citi sloganuri precum: „Jos PSD, ciuma roşie”, „Vrem justiţie independentă”, „Ce aşteptaţi, o nouă dictatură?”, „Democraţia este sub asediu”, „Alegeri anticipate”. De asemenea, ei scandau: „Justiţie, nu corupţie!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Liviu Dragnea nu uita, România nu e a ta!”.

În jurul orei 19:00, protestatarii au plecat în marş către Palatul Parlamentului, deşi în Piaţa Victorie continuau să vină oameni nemulţumiţi de actuala guvernare. Celor aflaţi în coloană li se alătură şi mai mulţi oameni de pe traseu.

Printre protestatari s-au aflat şi reprezentanţi ai opoziţiei, respectiv membri sau susţinători ai USR şi PNL.

 

Proteste la Iaşi şi la Suceava

 

La Iaşi, peste 2.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii, printre aceştia fiind şi cântăreţul Tudor Chirilă. Numărul nemulţumiţilor de guvernarea PSD continua să crească aseară, la închiderea ediţiei. Protestatarii strigau: „Hoţii la-nchisoare, nu la guvernare!”, „Nu se mai poate! Vrem anticipate!”, „Jos guvernul hoţoman, fabricat în Teleorman” şi „Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă”.

De asemenea, aproape 100 de suceveni, tineri, bătrâni, dar şi părinţi veniţi împreună cu copii lor, au participat, aseară, în centrul Sucevei, la protestul „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, organizat pe esplanada Palatului Administrativ. Unii dintre sucevenii care au ieşit ieri în stradă aveau pancarte pe care se putea citi „Plecaţi! Plecaţi! Trimiteţi alţii mai curaţi!”, steaguri ale României, precum şi vuvuzele, folosite pentru a-i atrage şi pe alţi trecători să se alăture protestului.

În faţa prefecturii din Galaţi s-au adunat circa 200 de oameni.

 

„Înger Îngeraşul meu / Scapă-ne de PSD-u’”

 

Aproape 3.000 de protestatari au ajuns aseară în Piaţa Sfatului din Braşov. Oamenii s-au strâns în faţa Prefecturii, începând cu ora 18:00. La început au fost câteva sute, dar pe măsura trecerii timpului numărul a crescut ajungând în doar o oră la peste 2.000. Au pornit în marş pe strada Republicii, iar în Piaţa Sfatului au ajuns în jur de 3.000. Oamenii scandau „Justiţie nu corupţie”, „PSD ciuma roşie”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Hoţii la închisoare, nu la guvernare”.

De asemenea, 2.000 de sibieni au ales să protesteze aseară împotriva intenţiei PSD de a modifica legile justiţie.  După ce s-au adunat în Piaţa Mare, s-a format o coloană, care a plecat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, nu înainte de a se roti în piaţa centrală a Sibiului. Fără un lider asumat, coloana de manifestanţi a ieşit de pe Nicolae Bălcescu şi a trecut de hotelul Continental Forum, intrând pe bulevardul Andrei Şaguna. Poliţia şi jandarmii au intervenit, cerând protestatarilor să se întoarcă în zona pietonală a centrului istoric. Coloana a acceptat – iniţial – indicaţiile autorităţilor, dar o parte a decis să înainteze pe bulevardul Corneliu Coposu, în timp ce altă parte a protestatarilor s-a întors în Piaţa Mare.

Ca o continuare a protestelor de iarna trecută, 5.000 de clujenii au ieşit aseară în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile. Cei prezenţi în centrul Clujului au manifestat faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei. Oamenii care s-au strâns în centrul oraşului scandează „Înger, Îngeraşul meu / Scapă-ne de PSD-u’” şi „Tăriceanu şobolanu’”.

Un protest masiv a avut loc aseară şi în centrul Timişoarei, peste 3.000 de oameni adunându-se în Piaţa Victoriei. Oficial, protestul a început la ora 19:00 cu intonarea Imnului Naţional, organizatorii venind pregătiţi cu boxe. Între discursuri antiguvernamentale, organizatorii puneau muzică. Unii dintre protestatari au venit cu steaguri tricolore pe care le fluturau.

 

Manifestări şi în diaspora

 

Proteste faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei au fost în mai multe oraşe din ţară. Potrivit chemărilor de pe reţelele de socializare, acestea au avut loc şi în: Rădăuţi, Târgu Ocna, Focşani, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş şi Oradea.

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zürich, Roma şi Paris.

 

Deja ai votat!
se încarcă...