spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNaționalCalvar economic adoptat de guvernanţi

Calvar economic adoptat de guvernanţi

Cabinetul Tudose a adoptat ieri „Revoluţia fiscală” contestată atât de patronate, cât şi de sindicalişti.

 

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată ieri în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În domeniul impozitării societăţilor, ordonanţa revizuieşte sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 de euro la 1.000.000 de euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.

Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei, cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR.

Potrivit ordonanţei, începând cu 1 iulie 2018, va creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. „Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare”, informează Guvernul într-un comunicat.

Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a argumentat că din calculele efectuate de reprezentanţii centralei sindicale reiese că salariaţii vor avea remuneraţii diminuate. „Din ianuarie fiecare angajat va vedea că 45% din salariul său brut se va duce la contribuţii… Angajatorii trebuie să mute contribuţiile către angajaţi. Dar la privat, angajatorii pot să aleagă să nu o facă. Impactul devastator va veni după 1 ianuarie. BNS va continua acţiunile de protest! Încurajăm pe toţi românii să ni se alăture”, a mai declarat Dumitru Costin.

De asemenea, liderul Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine că peste 200.000 de angajaţi din domeniul IT vor avea salarii nete mai mici.. De asemenea, şi angajaţii din companiile care se află în insolvenţă vor avea salarii nete mai mici.

 

Tudose: „S-au inflamat nişte multinaţionale”

 

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat că inflamarea opiniei publice în legătură cu modificările aduse la Codul Fiscal are loc în contextul în care iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi, în momentul în care s-a pus în discuţie externalizarea profitului, au apărut şi reacţii negative. „Guvernul doreşte să introducă măsuri ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului… S-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire cred ca au înţeles că nu e cazul”, a afirmat Mihai Tudose.

Înainte de şedinţa de Guvern, premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, au avut o discuţie. Între timp, în faţa Guvernului, circa 200 de persoane protestau faţă de „revoluţia fiscală”. „Măsura aduce beneficii pentru cetăţeni. Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru angajaţi Se reduc contribuţiile sociale cu două procente”, a spus ministrul Finanţelor.

Ulterior premierul a declanşat un atac dur la adresa multinaţionalelor. „Felicitări domnule ministru pentru alocuţiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanţelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...