Închisoare pentru Gheorghe Nichita

0

Fostul primar al Iaşiului a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

 

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat ieri de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la opt luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi ca mită de fostul primar.

Decizia nu este definitivă.

Gheorghe Nichita a declarat că decizia judecătorilor, de a-l trimite la închisoare este „nedreaptă” şi o va ataca cu recurs. „Mi se pare o decizie nedreaptă. Cumplit de nedreaptă, motiv pentru care avocaţii mei au făcut apel azi (n.r. – ieri). Sigur, aşteptăm să vedem motivaţia judecătorului, pentru a ne construi apărarea pe mai departe. Ştiu că sunt nevinovat şi că e un dosar efectiv comandat”, a declarat fostul primar.

Întrebat de cine a fost comandat, fostul primar de Iaşi a replicat: „Cine conduce România asta? Nu mai contează. Nu comentez mai mult că n-are sens”.

El a spus că, în ciuda deciziei date de instanţa de judecată, deocamdată încă mai are dreptul la muncă. „Cei de la Consiliul Judeţean, dacă vor să rămân în continuare cu ei, îi ajut. Dacă nu, atunci o să iau decizia necesară. Deocamdată, decizia instanţei nu e definitivă, ea fiind în primă instanţă. Depinde de cei de la Consiliul Judeţean ce vor. Unde să mă duc? Trebuie să mănânc o bucată de pâine. Cel care este cercetat, judecat sau în primă instanţă condamnat i se pune sechestru pe tot, nu poate face împrumut la bancă, nu poate să dezvolte niciun fel de activitate”, a declarat fostul primar al Iaşiului.

Potrivit DNA, în vara anului 2013, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea unei licitaţii de către asocierea UTI-IBC şi semnarea unui contract în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA). În perioada august 2013 – începutul anului 2015, Gheorghe Nichita ar fi primit o parte din suma totală promisă, respectiv 3.632.106 lei, beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata cazării unei delegaţii în China şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti. Conform DNA, totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei.

Deja ai votat!