spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalDoi bebeluşi au murit la Maternitatea din Iaşi

Doi bebeluşi au murit la Maternitatea din Iaşi

Autoritățile ieșene au demarat o anchetă după ce în ultima vreme patru nou-născuți au fost infectați cu Klebsiella la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași, iar doi dintre copii au murit.

„Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestați cu Klebsiella, din care doi au decedat. (…) A fost o infecție asociată asistenței medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunțați de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiți copii prematuri din toată regiunea”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Potrivit șefului DSP, secția de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe.

„Deservește întreaga zonă a Moldovei și secția este în permanență supra aglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistați 318 nou născuți. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe țară”, a spus șeful DSP.

Șeful DSP a spus că a făcut și o plângere la poliție. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, spitalele sunt obligate să ne sesizeze și să raporteze astfel de cazuri.

„Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat și noi probe de sanitație, de sterilități, de ape sterile, medici și echipament personal. Așteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Liviu Stafie.

La rândul său, consilierul județean PMP Marian Uscatu i-a cerut președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, înființarea unei comisii care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică — Ginecologie Cuza Vodă. Potrivit unui comunicat de presă semnat de acesta, „în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuți”.

„Puțină lume știe faptul că în cursul acestei luni acolo au avut loc mai multe incidente, inclusiv decese în rândul nou-născuților. Este binecunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru și pentru că am lucrat mai mulți ani acolo, ambii mei copii fiind născuți acolo. Sunt convins că nu a fost nicio „mână criminală”, ci doar deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă”, afirmă consilierul județean PMP într-un comunicat de presă.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...