Preşedintele a decorat personalităţi din lumea medicală

0

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, cu ocazia Zilei Naționale a României, decretele de decorare a unor personalități din domeniul medical și al cercetării.

„Astfel, în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru întreaga lor carieră academică, reprezentând excelența medicală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler domnului academician Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic, și domnului profesor universitar doctor Nicolae Hâncu, medic, membru de onoare al Academiei Române”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler lui Alexandru Brezoiescu, medic dentist, președintele Colegiului Medicilor Dentiști; prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană; prof. univ. dr. farmacist Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor și prof. univ. dr. Fior Dafin Mureșanu, medic, Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În plus, Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler lui Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Totodată, președintele Iohannis a semnat decretele de decorare a unor personalități din domeniul cercetării:

 

* Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor — acad. Victor Voicu;

 

* Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer — acad. Șerban Papacostea;

 

* Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler — academician Grigore Brâncuș, academician Aureliu Emil Săndulescu, academician Victor Spinei și academician Maria Zaharescu.

 

De asemenea, Iohannis a conferit:

 

* Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor — profesor universitar dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române;

 

* Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer — profesor universitar dr. Cătălin Zamfir și profesor universitar dr. Paul H. Niedermaier, membri corespondenți ai Academiei Române;

 

* Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler — profesor universitar dr. Ioan Cuculescu, membru corespondent al Academiei Române, și profesor universitar dr. Ion Necoară, Universitatea Politehnică din București.

 

Totodată, președintele a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler — conferențiar universitar dr. Alin-Constantin Dîrțu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și conferențiar universitar dr. Lucian Drăguț, Universitatea de Vest din Timișoara.

 

„Astăzi, în prag de aniversare a Centenarului Marii Uniri, este o onoare pentru mine să acord o serie de ordine naționale unor personalități din sfera educației, cercetării și medicinei. Domnule profesor universitar doctor Nicolae Volonciu. Ziua de 1 Decembrie are pentru dumneavoastră nu doar încărcătura simbolică a unei etape definitorii în construcția statului român, ci și o semnificație de ordin familial. Pe 1 Decembrie 1918, tatăl dumneavoastră a participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia la invitația pe care a primit-o personal de la Iuliu Maniu. Mai bine de șase decenii, dumneavoastră ați format, cu spiritul mereu tânăr și cu zâmbetul pe buze, generații întregi de studenți, cărora le-ați insuflat spiritul rigorii juridice și pe care i-ați învățat să fie verticali și integri. Într-o societate care luptă să își apere sistemul de justiție, roadele muncii dumneavoastră devin cu atât mai valoroase”, a declarat Iohannis cu prilejul ceremoniei de decorare.

Deja ai votat!
se încarcă...