spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalSolicitare şoc în Parlamentul European. Cristian Preda a cerut ca România să...

Solicitare şoc în Parlamentul European. Cristian Preda a cerut ca România să rămână fără drept de vot

 

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut, în plenul Parlamentului European, suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European. Eurodeputatul și-a motivat gestul spunând că în România este „criză gravă a statului de drept”.

„La București avem din nou o criză gravă a statului de drept. Este vorba, ca și în ianuarie, de o încercare de a modifica legile justiției, pentru a proteja politicieni corupți”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

El a mai afirmat că CSM şi peste 4.000 de magistraţi au avertizat că modificările aduse legilor justiţiei, în Parlament, ”vor distruge autonomia puterii judecătoreşti”.

„Comisia Europeană a cerut Guvernului să consulte Comisia de la Veneția. Majoritatea a ignorat toate semnalele de alarmă. Șefii celor două Camere au un interes direct în aceste schimbări, unul dintre ei fiind condamnat, iar celălalt aflându-se sub anchetă pentru mărturie mincinoasă. Cei doi sunt liderii partidelor care alcătuiesc coaliția de guvernare, așa că blocajul politic e unul major. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și așteaptă un ajutor de la Bruxelles. Mă tem că doar o reacție dură mai poate rezolva ceva. Personal, cred că ar fi oportună activarea articolului 7 al Tratatului și suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Guvernului român în Consiliu”, a mai spus Cristian Preda în PE.

Europarlamentarul a atras atenția și asupra faptului că, peste un an, România va prelua președinția prin rotație a Consiliul Uniunii Europene. „Dreptul de vot este pierdut în Consiliul UE acolo unde participă membrii din Guvern (…) Nu cred că Guvernul trebuie să se pronunțe în chestiuni legate de întreaga Europă (…) este o măsură de protecție. Sper ca un asemenea semnal să îl aducă la sentimente mai bune. Asta ar trebui să îi pună pe gânduri pentru că peste un an și o lună noi înșine va trebui să prezidăm acest Consiliu”, a declarat Cristian Preda pentru Mediafax.

Reacţiile nu au întârziat să apară.

Solicitarea făcută de europarlamentarul Cristian Preda, în Parlamentul European, pentru suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European, reprezintă un „act iresponsabil și o dovadă de ură împotriva propriei țări”, consideră europarlamentarii social-democrați români.

În opinia europarlamentarilor PSD, niciun politician nu are voie să afecteze interesul național din „considerente politice meschine”.

„Pentru că nu Cristian Preda, ci românii sunt cei care plătesc nota de plată pentru astfel de minciuni repetate și dezinformări. Cristian Preda, și alții ca el, trebuie să înțeleagă că a proceda de o asemenea manieră, angrenând interesele României și poporului român într-un război politic este descalificant. Românii nu l-au trimis pe Cristian Preda în Parlamentul European pentru a face astfel de gesturi, care în esență sunt acte de trădare a încrederii primite din partea oamenilor”, susțin social-democrații într-un comunicat remis presei.

Potrivit liderului delegației social-democrate la Parlamentul European, Viorica Dăncilă, Cristian Preda este român și ar trebui să reprezinte interesele României.

„Din păcate, iresponsabilitatea domnului Cristian Preda a atins o limită extremă. Domnul Preda face parte din acel grup restrâns de politicieni români care și-au dedicat cariera denigrării propriei țări în plan extern. Deși este român și în forul european ar trebui să reprezinte interesele României, alege să se comporte ca un inamic al propriei țări și al poporului român, fiindcă suspendarea dreptului de vot înseamnă efectiv pedepsirea unui stat și consecințe în viața tuturor cetățenilor”, a spus Viorica Dăncilă, citată în comunicat.

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut în cursul acestei săptămâni suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...