vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalZăpada a oprit căutările în Călimani

Zăpada a oprit căutările în Călimani

Căutarea celei de a treia victime în urma avalanșei din Călimani a fost sistată, temporar, din cauza vremii nefavorabile și a riscului la care ar fi supuși salvatorii, a declarat  sâmbătă șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.

”Riscul este ca pe cei care merg acolo să-i surprindă o nouă avalanșă. La ora când vorbim, starea zăpezii nu permite să reluăm căutările acolo (…) Stratul de zăpadă era pe alocuri mai mare de 4-5 metri”, a spus Burlui, citat de Agerpres.

Vineri, trei salvamontişti din Vatra Dornei au fost surprinşi de o avalanşă în Munții Călimani. Unul a reușit să alerteze autoritățile, o tânără a fost  găsită decedată, iar un al treilea alpinist a fost dat dispărut.

Potrivit ISU Bucovina, vineri după-amiază, la ora 17:17, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112 că trei salvamontişti, doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Cei trei, voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei, mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava. În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege, urmând să fie reluată în cursul dimineţii.

În operațiunea de căutare au fost implicați vineri noaptea 18 salvamontişti de la Salvamont Vatra Dornei, Salvamont Suceava şi Salvamont Neamţ și un câine de căutare/salvare;  49 de pompieri militari şi un câine de căutare/salvare;  9 jandarmi montani;  5 lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei;  2 lucrători ai Rezervaţiei Călimani;  6 militari de la UM Roşu. Au fost folosite 18 mijloace de transport (autospeciale, autoşenilate, ambulanţe, autoturisme de teren).

Un incident similar a avut loc vineri  în Munții Parâng. Un turist de 38 de ani a decedat după ce a fost surprins de o avalanșă alături de alți doi prieteni. Aceștia din urmă au reușit să se salveze și să sune autoritățile.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...