Avion militar prăbușit în județul Bacău

0
0

Un avion militar de instrucţie de tipul IAR 99 Şoim s-a prăbuşit în apropierea localităţii Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău. Cei doi piloți s-au catapultat când aeronava de școală s-a prăbușit în apropierea pistei.

Ministrul Apărării Naţionale (MApN), Mihai Fifor, a declarat că avionul decolase de la Baza Aeriană Bacău şi că se afla într-o misiune de antrenament.

„Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană «Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu», şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat astăzi (n.r. – ieri), 16 iulie, în jurul orei 13:30, la cinci kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni. Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila», din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală”, relevă un comunicat al MApN.

Din ordinul ministrului Apărării Naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, comandorul Breşug, în vârstă de 41 de ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe o astfel de aeronavă.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13:20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică. După aproximativ zece minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.

 

+0 -0

se încarcă...