Puterea traduce pe dos mesajul Comisiei de la Veneţia

0

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile justiţiei (deputat PSD de Olt), a răspuns ieri într-un comunicat de presă raportului preliminar al Comisiei de la Veneţia privind modificarea Codurilor penale. Fostul ministru spune că juriştii Comisiei de la Veneţia laudă schimbările făcute de legislativul din România şi dă şi câteva exemple – „separaţia carierelor” judecătorilor de a procurorilor, renunţarea la protocoalele cu SRI sau scoaterea Preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie.

Potrivit informaţiilor Digi24, acest punct de vedere a fost făcut public doar după ce Iordache a discutat cu preşedintele PSD Liviu Dragnea (deputat de Teleorman) şi cu cel al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu (senator de Bucureşti).

Comisia de la Veneţia a publicat vinerea trecută un raport preliminar privind modificarea legilor justiţiei din România, care conţine şi o serie de recomandări. Comisia îşi exprimă îngrijorarea că unele din modificările aduse acestor legi ar putea afecta independenţa justiţiei. „Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independenţa procurorilor, precum noul sistem de numire şi revocare a procurorilor-şefi, rolul ministrului Justiţiei şi apariţia controlului ierarhic. Limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor ridică şi ea îngrijorări, la fel şi noua secţie pentru investigarea magistraţilor, dar şi noua organizare care slăbeşte rolul CSM, ca garant al independenţei sistemului judiciar”, arată Comisia de la Veneţia în raportul preliminar.

„Deşi unele îmbunătăţiri au fost aduse în urma criticilor şi deciziilor date de Curtea Constituţională, este dificil să nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători şi procurori şi, în cele din urmă, a submina independenţa sistemului de justiţiei, a submina calitatea şi eficienţa sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupţiei”, adaugă Comisia de la Veneţia.

Deja ai votat!
se încarcă...