PSD refuză să modifice legile justiţiei

1
The head of the Social Democrat Party, Liviu Dragnea, speaks to media after exit polls were announced in the parliamentary elections in Bucharest, Romania, Sunday, Dec. 11, 2016. Two exit polls give Romania's left-leaning Social Democrats a huge lead in a parliamentary election placing them first with about 45 percent while the center-right Liberals came second with about 21 percent of the vote, although these are provisional estimates.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, crede că nu există niciun motiv pentru reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis. „Ţinem cont de părerea preşedintelui Iohannis, dar nu avem ce să modificăm. Legea a fost votată, a fost dezbătută transparent, a fost atacată la Curtea Constituţională, a fost analizată de curte, a fost întoarsă, a trecut prin toate procedurile. Eu, personal, nu văd de ce ar trebui să reluăm o dezbatere sau un şir de modificări pe această lege. A fost promulgată şi, ca orice lege, ar trebui să înceapă să fie pusă în aplicare”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD vorbea despre legea organizării judiciare, promulgată de Klaus Iohannis săptămâna trecută. Şeful statului spunea atunci că nu a mai avut căi de atac şi a fost obligat să promulge această lege, dar le-a cerut parlamentarilor să o „corecteze” în următoarea sesiune parlamentară. „Este clar că legile justiţiei trebuie revizuite şi îmbunătăţite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE şi din acest statut derivă şi o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei, funcţionarea integrată a Justiţiei din România în spaţiul european de Justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru – ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene”, a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a reamintit că a cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi în Parlament, a trimis sesizări către Curţii Constituţionale a României (CCR) şi a sesizat Comisia de la Veneţia. „După finalizarea tuturor procedurilor posibile de contestare, preşedintele României este însă cel care trebuie să promulge legile. În acest moment, în privinţa Legii privind organizarea judiciară, care priveşte organizarea judiciară, am epuizat din păcate toate căile constituţionale pe care le am la dispoziţie şi prin urmare sunt obligat prin Constituţie să promulg această lege. Asta nu  înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat. Nici vorbă. În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia României, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară – sesiunea de toamnă – să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Această lege ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate”, a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, „este imposibil să se meargă mai departe” cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia.

 

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

se încarcă...