spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalŞase candidaţi pentru şefia DNA

Şase candidaţi pentru şefia DNA

Şase procurori şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Termenul limită era vineri, ora 16:30. Numele celor şase candidaţi au fost publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei: Paula-Nicoleta Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Andrei Bodean, Adina Florea şi Sorin Armeanu.

 

Paula-Nicoleta Tănase îl lăuda pe ministru

 

Paula-Nicoleta Tănase de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, şi-a depus marţi dosarul de candidatură pentru şefia DNA. Tănase a intrat în magistratură în 1996 şi a mai candidat, fără succes, pentru şefia DNA în 2012.

Prezentă în noiembrie 2017, într-o emisiune la Antena 3, moderată de Mihai Gâdea, procurorul Paula Tănase s-a declarat de acord modificările propuse de Tudorel Toader la legile Justiţiei, inclusiv cu înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor şi cu eliminarea preşedintelui României din procedura de numire a procurorilor şefi.

 

Nicolae Lupulescu, procuror militar

 

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.

În martie 2017, Nicolae Lupulescu a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT, el fiind la acea vreme şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA. Anterior, el a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

 

Andrei Bodean, criminalist renumit în Constanţa

 

Andrei Bodean, 38 de ani, a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. Bodean a devenit cunoscut pe plan local în 2011, datorită crimelor de răsunet pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

A devenit procuror DNA în luna ianuarie 2013. Andrei Bodean a instrumentat unul din dosarele fostului şef al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în care acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare, şi un dosar al fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, în care acesta a primit o condamnare la şase ani şi şase luni de închisoare, în primă instanţă.

 

Gabriela Scutea, fost adjunct al lui Kövesi

 

Gabriela Scutea este fostul adjunct al Laurei Codruţa Kövesi la Parchetul general.

Scutea a fost şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada Ordonanţa 13. Ea a salvat situaţia în faţa unui dezastru, întrucât l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă ordonanţă de anulare a celebrei Ordonanţe 13.

 

Sorin Armeanu, şeful procurorilor vasluieni

 

Sorin Armeanu este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Parchetul Vaslui. El nu s-a remarcat prin dosare de răsunet. Ştirile locale care îl au în centru sunt legate de un accident minor de circulaţie în care a fost implicat anul trecut.

 

Adina Florea, anchetatorul lui Mazăre

 

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea s-a remarcat în 2010 când a dispusa redeschiderea dosarului în care fostul primar Radu Mazăre era acuzat că a purtat la o defilare de modă o uniformă nazistă, potrivit „Ziua de Constanţa”. Mazăre a criticat-o în mod repetat la acel moment.

 

A doua campanie de selecţie

 

Cei şase urmează să-şi susţină candidatura în faţa unei comisii prezidate de ministrul Tudorel Toader. Acesta va decide dacă îi înaintează preşedintelui o propunere dintre cei şase candidaţi. Propunerea va ajunge iniţial la CSM, care trebuie să dea un aviz consultativ. Ulterior, nominalizarea ajunge la preşedintele Iohannis, care poate semna decretul de numire în funcţie a noului procuror şef DNA sau poate respinge motivat propunerea ministrului.

Este cea de-a doua campanie de selecţie demarată de instituţia condusă de Tudorel Toader pentru conducerea DNA, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi în prima rundă nu întruneşte condiţiile necesare. Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader au fost Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...