Jandarm promovat după represiunea protestatarilor

0

Jandarmul care a coordonat forţele de intervenţie la protestul de pe 10 august a fost promovat. El va ocupa funcţia de Director al Jandarmeriei Bucureşti timp de şase luni.

Prim-adjunctul Laurenţiu Cazan a devenit directorul Jandarmeriei Bucureşti, cu un mandat de şase luni, ca urmare a încetării mandatului lt. col. Alin Mastan în această funcţie. „Având în vedere faptul că la nivelul conducerii Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a încetat împuternicirea pe funcţia de director general a domnului locotenent-colonel Mastan Alin, pentru asigurarea continuităţii la comandă şi a bunei desfăşurări a activităţilor, la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române s-a dispus împuternicirea pe o perioadă de şase luni în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a domnului maior Cazan Laurenţiu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Jandarmeria Capitalei.

Incidente extrem de violente au avut loc pe 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni, iar peste 400 de persoane au fost rănite sau intoxicate cu gazele folosite de jandarmi. Peste 700 de plângeri în dosarul privind violenţele de la miting au fost depuse la Parchetul General.

Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor a afirmat recent că gazele iritant-lacrimogene sunt avizate şi neletale şi au fost folosite pentru îndepărtarea persoanelor turbulente, deşi sunt numeroase imagini în care apar jandarmii care folosesc gazele asupra unor persoane paşnice. El a precizat că astfel de mijloace sunt folosite de aproape toate forţele de ordine UE.

„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00… Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurile vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice”, a declarat Laurenţiu Cazan.

Audiat la Parchetul General, prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, l-a contrazis pe Laurenţiu Cazan. „Nu, nu am fost în Piaţă”, le-a spus Speranţa Cliseru jurnaliştilor care au întrebat-o unde a urmărit evoluţia evenimentelor din 10 august. „Nu am văzut cu ochii mei, nu am fost în Piaţă”, a insistat prefectul chestionat dacă s-a bazat doar pe informaţiile primite de la jandarmi sau a văzut cu ochii ei ce se întâmplă. Mai mult, aceasta a recunoscut că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la ore bune după ce aceasta se produse.

+0 -0
se încarcă...