spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalGiuliani, plătit să scrie oficialilor români

Giuliani, plătit să scrie oficialilor români

Rudolph Giuliani a recunoscut că a fost plătit pentru scrisoarea trimisă preşedintelui României Klaus Iohannis, în care vorbeşte despre „abuzuri” ale justiţiei din ţara noastră şi recomandă, printre altele, o amnistie. Informaţia a fost obţinută de jurnaliştii de la Politico.

„Giuliani, care deseori e prezentat de media drept un reprezentant al lui Trump, ne-a spus marţi că scrisoarea şi-a bazat-o pe un raport al firmei de consultanţă Freeh Group Internaţional Solutions pe care l-a citit. Ei mi-au plătit onorariul”, scrie Politico, care arată că avocatul nu a vrut să spună şi care a fost suma primită sau dacă Freeh Group l-a angajat în numele unui client.

 

Firmă a fostului şef al FBI

 

Freeh Group este firma fostului director FBI Louis Freeh. Acesta a fost avocatul lui Puiu Popoviciu, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi fugit din România, şi al miliardarul Beny Steinmetz, judecat în dosarul retrocedărilor ilegale din Băneasa şi Snagov. Steinmetz a fost suspectat că s-ar fi aflat în spatele operaţiunii Black Cube de hărţuire şi spionare a fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kövesi. Un alt avocat al lui Steinmetz a fost lobbyst-ul american Elliott Broidy, cel care i-a aranjat vizita lui Liviu Dragnea în SUA.

Louis Freeh este avocatul şi a altui fugar celebru, Alexander Adamescu, pe numele căruia instanţa supremă a emis încă din mai 2016 un mandat de arestare preventivă în lipsă.

În urmă cu o săptămână, Louis Freeh propunea, într-un interviu acordat pentru Forbes şi citat de Mediafax, aceleaşi măsuri pentru România, printre care amnistia şi graţierea, suspect de similare cu propunerile făcute ulterior de Rudolf Giuliani în scrisoarea trimisă lui preşedintelui şi şefilor celor două camere ale Parlamentului.

În vârstă de 68 de ani, fostul director al FBI în perioada 1993-2001 este acum consultant judiciar independent. Nici el şi nici Rudolf Giuliani nu mai ocupă vreo funcţie oficială, şi cu toate acestea Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, doi dintre contestatarii vehemenţi ai implicării americane în România, s-au agăţat de poziţiile exprimate de ei şi au susţinut că trebuie să li se dea curs de îndată.

 

Dragnea a prezentat scrisoarea ca poziţia oficială a SUA

 

Politico scrie pe larg despre situaţia din România şi menţionează că recomandările făcute de Giuliani contrazic poziţia oficială a Guvernului american în ce priveşte lupta anticorupţie din România. Jurnaliştii menţionează şi poziţia dură a Departamentului de Stat al SUA legată de tentativele de slăbire a luptei anticorupţie, inclusiv prin demiterea Laurei Codruţa Kövesi.

Jurnaliştii amintesc faptul că „Liviu Dragnea, şeful PSD, partidul aflat la guvernare, a luptat puternic să scape de Kövesi”. “El a fost împiedicat să fie premier pentru că are o sentinţă definitivă de condamnare la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală la referendumul din 2012”, mai scrie Politico.

Jurnaliştii precizează şi ca Dragnea a salutat public scrisoarea de la Giuliani, comentând-o ca şi cum ar fi reprezentat poziţia oficială a SUA.

„Dacă Rudy Giuliani vrea să fie avocatul lui Trump şi purtător de cuvânt nu ar trebui să întreprindă acţiuni ce ţin de politică externă în numele unor persoane care l-au plătit să facă asta”, a declarat senatorul democrat american Chris Murphy.

Jurnaliştii de la Politico citează şi un oficial din Guvernul american care s-a arăt surprins de interesul brusc al lui Giuliani şi al lui Louis Freeh pentru sistemul judiciar din România. „Situaţia în România e aproape de linia roşie în ce priveşte statul de drept şi legitimitatea instituţiilor. Poziţia exprimată de Freeh şi Giuliani este diametral opusă de cea a Guvernului SUA”, a spus oficialul.

 

Guvernul SUA s-a dezis de Giuliani

 

Oficial, Guvernul Statelor Unite ale Americii nu a comentat opiniile lui Rudolph Giuliani, precizează purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, Donald L. Caroll. „Vă sugerez să îl contactaţi pe domnul Giuliani pentru comentarii cu privire la declaraţiile prezentate ca fiind ale sale”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice la Bucureşti, transmis Agerpres.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA aminteşte declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, şi, în context, subliniază că, „până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient”. „Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, adaugă purtătorul de cuvânt. De asemenea, oficialul american arată că Ambasada SUA urmăreşte „cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală”. „Ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni”, precizează misiunea diplomatică.

Totodată, este evidenţiat aportul experţilor în această problemă. „Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia”, se mai arată în răspunsul semnat de purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA.

 

Maior convocat la audieri şi în Comisia de control a SRI

 

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a criticat scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de Rudolph Giuliani, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, susţinând că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale. „Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat George Maior.

Imediat, ambasadorul a fost convocat pentru explicaţii în Centrala Ministerul Afacerilor Externe.

Ieri, Claudiu Manda (senator PSD de Dolj) , preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, l-a invitat pe George Maior la audieri în Parlament. „Pe domnul Maior am decis să-l invităm la comisie pe data de 4 septembrie, marţi, la ora 11:00. Am semnat o adresă şi mâine (n.r. – astăzi) va pleca spre Ministerul Afacerilor Externe şi am avut şi un dialog cu domnia sa prin mesaje spunându-i acest lucru… Încă nu a confirmat, dar eu cred că va veni”, a declarat Manda. El a precizat că temele discuţiei cu George Maior vizează subiectele aduse în discuţie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, după audierea fostului şef al SRI şi nu vor viza ultimele declaraţii ale lui George Maior în calitate de ambasador al României în SUA.

Declaraţiile la care face referire Manda sunt vechi de jumătate de an. Atunci, Horia Georgescu declara că George Maior i-a „spus că nu e momentul politic să demisioneze” şi a admis „că este posibil să fi fost folosit în anumite cauze”.

 

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. Slugile si lingaii americanoizilor. Asta suntem. La real vorbind, S.U.A. (prin idiotul de Trump) a pierdut increderea aliatilor, exceptand unul singur: Romania (o mare putere europeana). „Partenerul nostru strategic” are mari interese in zona, in rest i se rupe de romani. Dupa ce- si ating scopul pleaca cu tot calabalacul, nici de gand sa ne apere de Rusia. Dar pana atunci ne asmute ca pe niste prosti asupra Rusiei, sa bagam batul prin gard la Urs. Si, dupa ce s- or retrage americanoizii, vom ramane singur cu Ursul si asa o sa ne joace el… Ca niciodata nu ne alegem bine aliatii si tot timpul suntem de partea looserilor.
    In loc sa relanseze economia nationala, conducatorii nostri (marionetele papusarilor mondiali) isi permit sa cumpere fiare vechi de miliarde de euro, cica innoiesc echipamentul militar. Si daca nu vrei sa le cumperi… Vine si’ ti bate din picior si cu pumnul in masa… „Ba, daca nu le cumparati, va mancam ficatii!” Fiindca de 29 de ani avem numai conducatori corupti si santajabili. Si este mai importanta libertatea lor decat viitorul Romaniei (Dar ce e Romania? Da- o- n mama masii… Pai nu e mai importantanta libertatea si sa- si salveze ei pielea?). Noi nu avem nici un om meritocrat la conducere, ci numai maimute ieftine. Tradatori si lasi. De aceea acceptam toate shiturile de la ei care ni le baga pe gat. Vocea Romaniei in lume este ragetul americanoizilor (nu americanilor!). Suntem uzi pe noi in fata lor si ne temem de rusi.
    Acum veti crede ca sunt de partea Rusiei. Nimic mai gresit. Consider catrebuie sa o lasi mai moale cu vecinul, mai ales cand el e Marele Urs, iar tu- un biet iepuras- aparat de… Pagadi.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...