vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalContestatarii lui Dragnea, reduşi la tăcere

Contestatarii lui Dragnea, reduşi la tăcere

Liviu Dragnea a câştigat o nouă luptă cu contestatarii din partid, de data aceasta grupaţi în jurul Gabrielei Firea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut, sâmbătă, la Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD, demisia ministrului de Interne Carmen Dan sau retragerea sprijinului politic ca urmare a violenţelor de la mitingul din 10 august, ea acuzând-o pe protejata lui Liviu Dragnea de premeditarea violenţelor.

„Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie pe care a avut-o cu comisarii europeni şi cu preşedintele Comisiei Europene, Junker, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din Români, accentuând în special că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. Deşi sunt de acord că instituţiile statului de drept trebuie să fie apărate şi anume intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului… şi restabilirea ordinii publice, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă”, a declarat Firea la finalul CExN.

Ea a afirmat că în acest context a subliniat că pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august vina o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze responsabilitatea asupra prefectului, „salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o”. „Am spus că nu este corect să sufere întreaga ţară, toţi românii, Guvernul şi PSD pentru erorile de coordonare şi de comunicare a doamnei ministru, cu legătură directă la protestele din 10 august”, a declarat Firea. Ea a spus că ştie că, de obicei, ministrul de Interne, Carmen Dan, se consultă cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, mai ales că el este cel care a propus-o pe această funcţie.

De asemenea, Firea i-a adus acuzaţii grave lui Carmen Dan, relatând că aceasta a venit cu mesaje printate cu discuţii între prefectul Capitalei Speranţa Cliseru şi secretari de stat în MAI. Firea a spus că ministrul de Interne are o problemă personală cu ea şi cu Speranţa Cliseru, pe care a jignit-o.

Propunerea Gabrielei Firea, de retragerea sprijinului politic lui Carmen Dan a fost supusă la vot, dar nu a avut susţinere, primarul general al Capitalei fiind izolat de ceilalţi colegi.

 

Firea: Relaţia cu Dragnea, tensionată

 

Întrebată despre relaţia sa cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, Gabriela Firea a declarat: „îmi pare rău să o spun, dar este tensionată”.

Întrebată în continuare de jurnalişti dacă problema se poate rezolva, Gabriela Firea a spus că nu are mari speranţe în acest sens pentru că Dragnea o susţine în continuare pe Carmen Dan în funcţia de ministru al Afacerilor Interne. „Nu ştiu dacă se poate rezolva, depinde foarte mult şi de dumnealui. Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan, care a scos din dosar xeroxuri cu sms-uri şi convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat… Adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat – şi nu vrea să renunţe la domnia sa -, acum este o breşă, pur şi simplu”, a explicat Firea.

 

Dan: „A fost o discuţie care s-a tranşat în CExN”

 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a refuzat să comenteze solicitarea Gabrielei Firea. „A fost o discuţie care s-a închis şi s-a tranşat în CExN”, a declarat Dan.

Referindu-se la colaborarea pe care o va avea cu Primăria Generală şi cu Gabriela Firea, Carmen Dan a spus: „Eu pot să lucrez cu Primăria Capitalei. Aici e vorba de instituţii, nu de persoane”.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă, a declarat că „discuţiile contradictorii sunt normale, pentru că oamenii nu pot gândi toţi la fel”. Ea a adăugat că nu apără pe nimeni, însă atunci când se fac acuzaţii, acestea trebuie să vină în baza unor dovezi. De asemenea, Dăncilă a declarat că nu poate spune cine minte în conflictul Gabriela Firea – Carmen Dan, însă afirmă că a colaborat întotdeauna bine cu primarul Capitalei. Ea a părăsit clădirea în care s-a ţinut şedinţa CExN al PSD împreună cu ministrul de Interne Carmen Dan.

 

Dragnea nu e dea acord cu Firea

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune, referitor la conflictul dintre primarul Capitalei Gabrielei Firea şi ministrul de Interne Carmen Dan pe tema violenţelor de la mitingul din 10 august, că îi înţelege supărarea Gabrielei Firea, dar nu este de acord cu ea. Dragnea a spus că susţinerea sa pentru Carmen Dan este mai puţin importantă şi că faptul că în şedinţa CEx s-a votat aproape în unanimitate pentru ca ministrul de Interne să nu fie demis este o dovadă a faptului că acest lucru nu ar mai trebui adus în discuţie. Liderul PSD a subliniat că speră ca Firea să treacă peste supărare. „În interiorul CEx eu nu am primit nicio critică de la Gabriela Firea sau de la altcineva. În acelaşi timp, susţinerea sau nesusţinere mea pentru Carmen Dan sau pentru orice alt ministru are mai puţină importanţă. După părerea mea, un vot aproape în unanimitate nu mai aduce acest subiect în discuţie”, a declarat Liviu Dragnea, adăugând că nu o va critica niciodată pe Gabriela Firea. „Eu am propus-o pe doamna Firea la Primăria Capitalei, eu am susţinut-o. Da, are un merit mai mult decât major pentru faptul că a fost aleasă. Din partea mea nu o să auziţi niciodată critici la adresa Gabrielei Firea. Nu o să-mi iau niciodată sprijinul şi sper că va trece peste supărare”, a spus Dragnea.

Lupta cu justiţia, principalul mesaj pentru Guvern

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că premierului Viorica Dăncilă i s-a solicitat ca Guvernul să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie anulate protocoalele între SRI şi instituţiile din justiţie şi efectele acestora. „Noi avem deja un proiect de lege depus în Parlament, se pot inspira de acolo. Este în continuare foarte multă nemulţumire generată de aceste protocoale”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă i-a dat un termen premierului, Dragnea a răspuns: „I-am dat un termen în viaţa asta. Un termen rezonabil, nu am zis ziua de, ora de… Guvernul trebuie să vină cu ceva. Lucrurile nu pot rămâne așa. I-am dat un termen rezonabil”.

În contradicţie cu ceea ce s-a întâmplat în SUA, acesta a încercat să minimizeze faptul că scrisoarea lui Giuliani adresată preşedintelui României în care denunţa protocoalele SRI cu justiţia. „Puțin mă interesează dacă scrisoarea lui Giuliani a fost plătită. Ni se pare normal ca justiția din România ca justiția să fie penetrată de SRI atâția ani? Vi se pare normal să fie protocoale între SRI și instanța supremă?… Premierului i s-a transmis și să îi solicite ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, începerea procedurilor de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior. el trebuie să dea explicații în legătură cu protocoalele”, a mai spus Dragnea.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...