Cristian Pomohaci, închisoare cu suspendare pentru evaziune

Fostul preot Cristian Pomohaci a încheiat ieri cu procurorii Parchetului General un acord de recunoaştere a vinovăţiei, el acceptând să primească din partea instanţei o condamnare de un an închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi să presteze 90 de zile muncă în folosul comunităţii.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, Pomohaci a declarat la organul fiscal teritorial venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obţinute în realitate, suma nedeclarată ridicându-se la 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), aferentă a 11 imobile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 136.572 lei (din care suma de 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar suma de 21.885 lei contribuţia la asigurările sociale de sănătate). Pomohaci a plătit acest prejudiciu.

Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror şi Pomohaci pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, este de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei stipulează, totodată, interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

Termenul de supraveghere stabilit în acest caz este de doi ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Dosarul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Mureş.

Deja ai votat!