Procesul lui Liviu Dragnea se reia a doua zi după referendum

Liviu Dragnea urmează să apară în instanță a doua zi după referendumul pe tema schimbării Constituției pentru redefinirea familiei. Primul termen al apelului lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive a fost fixat pentru 8 octombrie.

Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.

Presa dezvăluie că „bătălia” cea mai grea se dă la instanța supremă – pentru modificarea componenței completului care ar putea da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea Președinta Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecţia Judiciară pentru că nu ar fi convocat conducerea instituției – după ce au intrat în vigoare modificările aduse Legii privind organizarea judiciară. Miza ar fi schimbarea completelor de judecată de la instanța supremă, inclusiv a celui care va stabili sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea.

Potrivit schimbărilor făcute de actuala guvernare, completele de cinci judecători nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele instanței supreme şi şeful Secţiei penale – ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi. Anterior, legislația prevedea că aceste complete au șefii bine stabiliți, iar restul sunt desemnați prin tragere la sorți.

Conducerea instanței supreme ar vrea să amâne schimbarea completelor abia la sfârșitul acestui an, motiv pentru care liderul PSD a acuzat că la Înalta Curte de Casație și Justiție „nu se respectă legea”.

 

Deja ai votat!