vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalToader îi pregăteşte apărarea lui Dragnea

Toader îi pregăteşte apărarea lui Dragnea

Cu o zi înaintea discutării de către Curtea Constituţională a României (CCR) a unei speţe de interes pentru Liviu Dragnea, şi anume pe tema conflictului juridic dintre guvern şi Înalta Curte privind modul de desemnare al completelor de judecători, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu preşedintele PSD.

Întâlnirea a avut loc în biroul lui Dragnea de la Parlament. „Am discutat ceea ce poate fi discutat, ceea ce trebuie discutat, dintre preşedintele partidului majoritar şi un ministru al Justiţiei, care chiar dacă este independent, face parte dintr-un guvern politic”, a spus Toader.

El a adăugat că a discutat cu Dragnea despre sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, care se dezbate astăzi, şi despre cine va reprezenta Guvernul la şedinţa CCR. „Nu am discutat de decizie, decizia o vor lua judecătorii, am discutat despre proceduri, despre cine va merge din partea Guvernului şi eventual dacă sunt elemente noi de argumentaţie faţă de cele consemnate în sesizare”, a spus el.

Ministrul s-a chinuit din răsputeri să convingă jurnaliştii că „întâlnirea de azi (n.r. – de ieri) e firească”, a adăugat el. „Mă întâlnesc cu toţi cei care fac parte din Guvern şi care fac parte din alianţa de guvernare. Nu m-am întâlnit cu un justiţiabil, m-am întâlnit cu al treilea om din statul român”, a declarat Toader, adăugând că orice decizie CCR are o valoare de principiu egală cu legea, iar orice lege are un caracter de generalitate, legile neputând avea caracter individual.

CCR dezbate astăzi cererea Guvernului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi ÎCCJ, pe de altă parte.

„Bătălia” se dă pentru modificarea componenţei completului care ar putea da sentinţa definitivă în cazul lui Liviu Dragnea.

Potrivit schimbărilor făcute de actuala guvernare în Legea privind organizarea judiciară, completele de cinci judecători nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele instanţei supreme şi şeful Secţiei penale – ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi. Anterior, legislaţia prevedea că aceste complete au şefii bine stabiliţi, iar restul sunt desemnaţi prin tragere la sorţi. Conducerea instanţei supreme ar vrea să amâne schimbarea completelor abia la sfârşitul acestui an, motiv pentru care liderul PSD a acuzat că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „nu se respectă legea”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...