Lege împotriva străinilor corupţi promovată şi în România

0

Bill Browder, activist pentru drepturile omului şi iniţiator al legislaţiei Magniţki la nivel global, anunţă într-un articol pentru G4Media.ro că promovează un proiect de lege în România care prevede instituirea unor restricţii în privinţa cetăţenilor străini responsabili de corupţie la scară largă, spălarea banilor şi încălcarea drepturilor omului. „Vinerea aceasta se împlinesc nouă ani de când avocatul meu rus, Serghei Magniţki, a fost ucis într-o închisoare rusească după ce a fost torturat brutal timp de 358 de zile. Serghei a fost omorât ca răzbunare pentru că a expus un caz de corupţie la nivel înalt în interiorul regimului Putin. Avea 37 de ani… După ce l-au ucis, autorităţile ruse au muşamalizat crima, au exonerat şi chiar au promovat persoanele implicate. Apoi, la trei ani după ce a murit, au demarat un proces împotriva lui Serghei Magniţki. A fost primul proces împotriva unui om mort din istoria Rusiei”, scrie Bill Browder.

Acesta susţine că a căutat dreptatea în Occident şi, după nouă ani, şase ţări, inclusiv SUA şi Canada, au adoptat o „lege prin care sunt confiscate proprietăţile şi este interzisă intrarea în ţară persoanelor care l-au ucis pe Serghei, dar şi altor persoane care comit astfel de abuzuri la nivel mondial”. „În primăvara anului 2014, am mers la Bruxelles pentru a cere adoptarea unui act Magniţki la nivelul UE. Parlamentul European a susţinut ideea cu entuziasm şi, în aprilie 2014, a votat în unanimitate să solicite Consiliul European adoptarea unei legi Magniţki în UE, dar şefa Serviciului European de Acţiune Externă, Federica Mogherini, a blocat iniţiativa. A susţinut că este o idee proastă, dar probabil că şi-a dorit să nu îl supere pe Putin”, mai spune Browder.

În ultimii doi ani, Marea Britanie, Estonia, Letonia şi Lituania au adoptat legi Magniţki, iar în acest an, parlamentul olandez a adoptat o moţiune prin care impune guvernului olandez să promoveze adoptarea unei legi Magniţki la nivelul UE. „Astăzi, în România a fost lansat un apel pentru un o lege Magniţki la nivel naţional. Speranţa mea este că proiectul de lege Magniţki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare, deoarece democraţia şi statul de drept nu au o culoare politică. Este timpul să acţionăm împreună şi să îi oprim pe Putin şi pe soldaţii lui, care calcă în picioare cele mai preţuite valori europene: libertatea şi drepturile omului”, mai spune activist pentru drepturile omului.

 

+0 -0
se încarcă...