Corina Creţu demască minciunile PSD

0

Comisarul european Corina Creţu a dezvăluit într-un interviu multitudinea problemelor cu care se confruntă România, arătând că o mare parte dintre acestea, inclusiv cele legate de obţinerea fondurilor europene sunt legate de inconstanţa Executivului, care schimbă proiectele, după cum schimbă miniştri. „Au fost patru prim-miniştri, dar în domenii esenţiale, ca transport, sănătate… La Transport am avut şapte miniştri în aceşti patru ani… Am o scrisoare de anul trecut cu nişte priorităţi pe transport; o altă scrisoare, anul acesta, cu alte priorităţi de transport. Pe infrastructură să schimbi priorităţile de pe-o zi pe alta, de la un guvern la altul, din două în două luni”, a spus comisarul european Corina Creţu, într-un interviu acordat România TV.

Aceasta şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că oficialii din Transporturi şi chiar Primăria Capitalei au anunţat că proiectul magistralei M6 a fost aprobat de Comisia Europeană, lucru total neadevărat. „Să spui că s-a aprobat M6 când nici acum nu e aprobat şi s-au dat cred că trei comunicate de presă de către Ministerul Transportului că e aprobat… Nici acum nu e aprobat M6! Centura Bucureştiului… Să spui în guvern, televizat, în direct, că Centura Bucureştiului e la Comisie? Nu e primită Centura Bucureştiului la Comisie. Noi nu avem sub analiză decât acest M6, care este sub analiză… metroul de la Gara de Nord la aeroport”, a spus comisarul.

 

Miliarde de euro necheltuite

 

Referindu-se la acuzele care i-au fost aduse, Corina Creţu a spus că nu înţelege de unde vine „această situaţie conflictuală care este legată de nişte nerealizări asupra cărora eu am atras atenţia”. „Să vă dau acest exemplu, al autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni. Au fost la mine în audienţă oamenii care militează pentru această autostradă. Această autostradă este o prioritate la fel ca centura Bucureştiului, ca Sibiu – Piteşti, ca Piteşti – Craiova, în Master planul de transport adoptat de România. Deci, România a decis că este o prioritate această autostradă. Apoi, bineînţeles că am fost atacată spunând că nu ştiu concret nimic. Oamenii aceea nu s-au întâlnit doar cu mine la Bruxelles, ci cu toţi specialiştii noştri şi de aceea eu am această datorie să apăr munca a zeci de oameni. Şi ca să vă spun concret, legat de sursele de finanţare, în programul de infrastructură mare România are la dispoziţie pentru perioada 2014-2020 – 9,2 miliarde de euro. S-au făcut plăţi de 2,3 miliarde de euro, dar din care un miliard de euro înseamnă prefinanţări, adică bani care se dau la începutul perioadei de programare, nu pe lucrări efectuate, ci pentru a ajuta statele membre dacă cumva nu au bani de cofinanţări să înceapă lucrările.”, a mai spus comisarul european.

 

Avertisment pentru puterea de la Bucureşti

 

Corina Creţu consideră că România trebuie să continue drumul său european, apreciind că o eventuală părăsire a Uniunii Europene ar fi „o catastrofă naţională”. „Mesajul meu este acela că România trebuie să continue drumul său european… Nu trebuie să ne jucăm cu viitorul nostru… Este surprinzător ca o ţară care a cunoscut atâtea beneficii din partea Uniunii Europene… să dai cu piciorul tuturor acestor oportunităţi. Nu cred că îşi doreşte cineva acest lucru şi îmi pare rău că a venit, nu ştiu, din neant, această posibilitate ca România să iasă vreodată din Uniunea Europeană. Deci asta, după părerea mea, ar fi o catastrofă naţională şi vom fi cu toţii responsabili pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri”, a declarat Corina Creţu.

Ea a mai spus că, după rezoluţia privind statul de drept în România adoptată de Parlamentul European şi ultimul Raport MCV, nu ar trebui să se creeze pe plan intern impresia că Uniunea Europeană ar vrea răul României. „Aş vrea ca partidele să privească cu înţelepciune şi să nu pună într-o cheie complotistă, că cineva ne vrea răul. Este un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă”, a conchis Corina Creţu.

 

+0 -0
se încarcă...