Bătaie pe putere în Camera Deputaţilor

0

Situaţia tensionată de ieri dimineaţa din Camera Deputaţilor, pe care nimeni nu o preconiza, a plecat de la dorinţa Opoziţiei de a testa dacă coaliţia PSD-ALDE mai deţine majoritatea în Camera condusă de Liviu Dragnea. Opoziţia are serioase îndoieli că după plecările în cascadă la proaspăt înfiinţatul partid al lui Ponta, Pro România, PSD mai poate susţine că este majoritar în Camera Deputaţilor. Doar că Opoziţia, de data aceasta unită, coordonată de PNL, a plusat şi a cerut la începutul şedinţei introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcţia de preşedinte, cât şi a lui Florin Iordache, din cea de vicepreşedinte.

Iordache, cel care conducea şedinţa, a refuzat să supună la vot propunerile PNL şi a invocat faptul că acestea sunt neregulamentare, pentru că nu se aflau pe ordinea de zi, iar pentru introducerea intempestivă a lor ar fi trebuit un acord în prealabil al liderilor de grupuri. În plus faţă de acest argument, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, desemnat să prezideze şedinţa, în lipsa unui alt vicepreşedinte care s-a prezentat ieri la DNA, Carmen Mihălcescu – alt motiv de speculaţii – a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate fi înlocuit decât de grupul care l-a produs.

Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă dreptate parţial liderilor Opoziţiei şi prevede că în situaţia în care un partid pierde majoritatea, revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă de oricine.Unde a fost prinsă în ofsaid Opoziţia, prin faptul că s-a grăbit cu cererea de revocare, a fost că solicitarea trebuia să intre mai întâi în şedinţa Biroului Permanent, deşi previzibil acolo ar fi căzut.

După refuzul lui Iordache de a supune la vot revocările, au urmat luări de cuvânt timp de aproape două ore şi certuri pe tema regulamentului, iar după o pauză de consultări luată pentru ca liderii să se pună de acord, lucru imposibil având taberele pe care le reprezentau, Opoziţia a profitat de absenţa lui Iordache de câteva minute şi a votat proiectele de revocare ale lui Dragnea şi Iordache.

Vicepreşedintele din partea PNL, Marilen Pintea, a preluat conducerea şedinţei de plen şi a supus la vot, şi ulterior a anunţat că votul a fost favorabil revocării lui Dragnea.

De aici lucrurile au degenerat, iar Iordache, reîntors în plen, nu a mai vrut să părăsească prezidiul. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea şedinţei Camerei Deputaţilor, un vot de control, ulterior anunţând că nu există cvorum. „Am constatat că nu e cvorum. Suspendăm şedinţa”, a spus Florin Iordache. Şedinţa a fost închisă aşadar, moment în care Opoziţia şi-a proclamat victoria prin votul dat la propunerea vicepreşedintelui Marilen – Gabriel Pirtea (PNL).

Drept urmare, există două variante antagonice: cea a coaliţiei Puterii, potrivit căreia propunerea era neregulamentară şi nu a fost supusă la vot, şi cea a Opoziţiei, care spune că propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea a fost potrivit regulamentului intern şi a trecut cu votul Opoziţiei.

Nici Augustin Zegrean nu pare să discearnă între lucrurile care s-au petrecut în plen, însă spune că aşa au plecat toate răsturnările de putere din Parlament, ale lui Adrian Năstase şi Roberta Anastase.

Liderul Opoziţiei, Ludovic Orban spune însă că având în vedere lipsa majorităţii, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducere este doar o chestiune de timp.

+0 -0
se încarcă...