Judecătoare apropiată PSD aleasă de şefă la CSM

0

Judecătorul Lia Savonea a fost aleasă ieri în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Nicolae Andrei Solomon – vicepreşedinte.

Lia Savonea este considerată cel mai influent membru CSM. Ea a fost preşedintele Curţii de Apel Bucureşti. Savonea a reuşit să coaguleze o majoritate, considerată pro PSD, în Secţia pentru judecători a Consiliului şi în plen. Inteligentă şi bine pregătită, Savonea este definită, însă, cel mai bine de propriile acţiuni. Spre exemplu, în noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Savonea a pus în discuţie revocarea şefei ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea.

La începutul lui octombrie, Secţia pentru judecători, dominată de judecătoarea Savonea, s-a răstit chiar la ambasadorul SUA, pe motiv că ar afecta independenţa Justiţiei.

Trebuie precizat şi că Lia Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie şi cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupţie în două dosare penale la câte şapte ani de detenţie efectivă.CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

+0 -0
se încarcă...