Val de eliberări din penitenciare

0

Curtea Supremă a decis în ultimele două zile eliberarea mai multor persoane celebre după ce avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători. Printre cei eliberaţi din penitenciare sau a căror executare a pedepsei se suspendă se numără: Elena Udrea, Alina Bica, Şerban Pop, Tudor Breazu, Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, ieri, suspendarea executării pedepsei în cazul Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, în care a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare. De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea pedepsei şi eliberarea din penitenciar a lui Tudor Breazu, condamnat tot în dosarul „Gala Bute” la trei ani de închisoare. Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, condamnat în acelaşi dosar, a fost pus în libertate.

Udrea se află în detenţie în Costa Rica din 3 octombrie, pe numele ei fiind formulată o cerere de extrădare. Ea a depus însă şi o solicitare pentru obţinerea statutului de refugiat politic, aşteptând o decizie a autorităţilor din Costa Rica.

O decizie similară a fost luată şi în cazul fostei şefe DIICOT Alina Bica, aflată şi ea în detenţie în Costa Rica. Alina Bica a primit o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a condamnat-o. Pedeapsa Alinei Bica va fi suspendată până când va fi rejudecat apelul care a dus la emiterea mandatului de executare a pedepsei de patru ani de închisoare. Autoritățile române trebuie să transmită celor din Costa Rica și dacă mențin cererea de extrădare a Alinei Bica.

ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Şerban Pop, fost președinte al ANAF, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Valul de eliberări a pornit miercuri noapte, când au părăsit penitenciarul Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova. Aceștia vor părăsi în această noapte penitenciarele în care erau încarceraţi, după deciziile de condamnare în dosare de corupţie.

Deciziile au fost luate după demersul lui Liviu Dragnea la Curtea Constituţională a României (CCR) de a contesta legalitatea formării completurilor de cinci de la Înalta Curte.

+0 -0
se încarcă...