spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalUriaşa miză financiară a amnistiei

Uriaşa miză financiară a amnistiei

Consecinţa directă a ordonanţei de amnistie şi graţiere ar fi şi faptul că sechestrele de bunuri aplicate în dosarele penale ar fi ridicate şi statul român nu ar mai putea recupera prejudiciile, au explicat juriştii consultaţi de G4Media.ro.

„Amnistia înseamnă «uitarea infracţiunii», ca şi când nu s-ar fi produs. Beneficiarul unei astfel de clemenţe nu ar face închisoare şi i s-ar ridica interdicţiile şi sechestrele”, a explicat judecătorul Cristi Danileţ.

Valoarea totală a măsurilor asigurătorii care ar putea fi ridicate dacă Guvernul dă ordonanţa de amnistie şi graţiere, potrivit celor mai recente cifre, prezentate în bilanţul de activitate al fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kövesi, este „de peste două miliarde euro”. Aceste cifre reprezintă doar valoarea bunurilor sechestrate în ultimii cinci ani în dosarele DNA. Potrivit bilanţului DIICOT pe anul trecut, „valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în dosarele soluţionate în cursul anului 2017, în cadrul DIICOT, a fost de 488.484.952 lei (n.r. – peste 100.000.000 de euro), comparativ cu anul 2016, când a fost de 209.037.298 lei (n.r. – aproape 45.000.000 de euro), se arată în raportul de activitate al DIICOT pe 2017.

Potrivit raportului de activitate al Ministerului Public (n.r. – toate parchetele), „în 2017 s-au luat măsuri asigurătorii în valoare de 1.617.063.406 lei (n.r. – aproape 350.000.000 de euro).

 

Dragnea şi Vâlcov, printre marii câştigători

 

Printre cei care ar fi scăpaţi de amnistie sunt Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

În ancheta Tel Drum, care-l priveşte pe liderul PSD, Liviu Dragnea, procurorii DNA au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 27.000.000 de euro. Liviu Dragnea are sechestre pe imobile, terenuri, două autoturisme şi conturi.

În procesul în care actualul consilier al premierului, Darius Vâlcov, a primit la instanţa de fond o condamnare de opt ani de închisoare, Înalta Curte a menţinut sechestrul „asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei”, potrivit ICCJ.

 

Diferenţa dintre amnistie şi graţiere

 

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat că amnistia reprezintă „uitarea infracţiunii”, ca şi când nu s-ar fi produs, şi ştergerea cazierului. Beneficiarul unei astfel de clemenţe nu ar face închisoare, i s-ar ridica şi pedepsele complementare precum interdicţiile de orice fel, cum ar fi interdicţia de a alege sau de a fi ales. Nu ar mai avea cazier şi nu ar fi considerat recidivist, dacă va comite o nouă infracţiune. Astfel, toate faptele vizate de Ordonanţa de Urgenţă, comise până în ziua emiterii ei, ar fi şterse. Chiar dacă peste un an se descoperă că, în ziua emiterii ordonanţei, un politician a luat mită sau a făcut trafic de influenţă, el ar scăpa pentru că fapta este amnistiată.

Graţierea în schimb reprezintă „iertarea de pedeapsă”. Adică, beneficiarul măsurii nu face puşcărie, dar rămâne cu pedepsele complementare şi cu cazier. Toţi cei care au comis infracţiuni ce intră sub incidenţa ordonanţei vor beneficia, inclusiv cei care comit fapte în ziua ordonanţei, dar sunt descoperiţi mai târziu. Spre exemplu, dacă un politician primeşte mită în ziua emiterii ordonanţei, dar fapta lui este descoperită peste un an, el va avea dosar penal şi dacă va fi condamnat la închisoare, nu va face puşcărie, dar va putea avea tot felul de interdicţii şi va rămâne cu cazier.

Potrivit judecătorului Cristi Dănileţ, ordonanţa ar putea scoate afară trei sferturi dintre deţinuţi, în funcţie de prevederile acesteia.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...